Bra drag i industrikonjunkturen

Stockholmsbörsen noteras lägre idag i spåren av helgens ökade spänningar kring Nordkorea. Vid 17-tiden hade OMXS30 tappat 0,3 procent. Euro Stoxx 50 var ner i stort sett lika mycket. Saab är dagens storbolagsvinnare efter en positiv rekommendation av DI. Aktien är upp 3,5 procent. Dagens stora förlorare är Probi, som faller med cirka 30 procent efter att bolaget varnar för att den organiska tillväxten blir negativ under 2017. Bolaget hänvisar till att en av dess största kunder i Nordamerika fortsätter att dra ned på sitt lager. Under veckan som gick steg S&P500 med 1,4 procent, Euro Stoxx 50 med 0,7 procent och OMXS30 med 1,4 procent. Idag är det helgstängt i USA.

Betssons vd Ulrik Bengtson lämnar posten som VD och koncernchef i Betsson. Betssons styrelse har besultat att utse Pontus Lindwall till vd tills en ny vd rekryterats. Anledningen till Ulrik Bengtsons avgång sägs bero på att han och styrelsen har olika uppfattningar om strategiska prioreteringar framöver. Aktien är ned 2,8 procent i dagens handel.

OMXS30. Råvarurelaterat mot strömmen

Källa. SIX


Inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningsindustrin (ISM) steg oväntat till 5,8 i augusti, jämfört med 56,3 i juli. Väntat var 56,5. Inköpschefsindexet för Euroområdet steg till 57,4, vilket var i linje med förväntningarna. Då motsvarande index för Sverige överraskande föll till 54,7 (från mycket höga nivåer), översteg europaindexet det svenska för första gången på ett drygt år. Indexet för Kina var också överraskande starkt. Det sammantagna globala indexet är det högsta sedan 2011.

Europeiska statspappersräntor handlades på lägre nivåer på måndagen jämfört med i fredags. Svenska statsobligationsräntor steg något i samtliga löptider på måndagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,86 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 49 punkter (44). USD/SEK noteras till 7,95 och EUR/SEK till 9,47.

Oljepriset sjönk med 0,2 procent i fredags och har fortsatt ner. Brentoljan är dock oförändad sedan lunchtid och handlas på 52,65 dollar per fat.

Läs fler inlägg på Börsflödet