Stigande USA-räntor och dollar

En dryg timme före stängning noterades Stockholmsbörsen 0,2 procent högre, vilket är marginellt bättre än utvecklingen i övriga Europa. Bostadsutvecklaren JM sticker ut på uppsidan med en uppgång på drygt 4 procent efter en rekommendationshöjning. Clas Ohlson stiger med knappt 2 procent efter att ha presenterat starkare försäljningssiffror än väntat (se nedan). Efter gårdagens kraftiga uppgång rekylerar Fingerprint ner med 9 procent och hamnar därmed längst ner på dagens minuslista. Tillsammans med Bergman & Beving, Gunnebo och KappAhl lämnar smallcap-indexet per 31 maj..

New York-börserna har inlett dagens handel med fallande kurser. S&P 500 noteras 0,7 procent lägre.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har tickat upp ytterligare några punkter till 3,06 procent. Den svenska motsvarigheten har stigit marginellt till 0,78 procent. Kronan har försvagats mot i synnerhet dollarn (USD/SEK noteras till 8,73), men även mot euron (EUR/SEK 10,35).

Oljepriset har rekylerat ner något under dagen och noterades vid 16-tiden till 78,10 dollar per fat (brent).

Rapporter på morgonen
Teknikhandelsföretaget Addtech presenterade en odramatisk rapport för det fjärde kvartalet (brutet räkenskapsår) i morse. Omsättning och rörelseresultat (EBITA) ökade med 9 respektive 15 procent jämfört med samma period föregående år, vilket var i linje med konsensusprognosen. Bolaget upprepade guidningen. "Likt tidigare kvartal under räkenskapsåret kännetecknades det fjärde kvartalet av ett positivt affärsklimat med god efterfrågan på de flesta av våra geografiska marknader och i de flesta kundsegment", kommenterar vd Johan Sjö i bokslutsrapporten.

Clas Ohlson släppte på morgonen försäljningssiffror för april, som är tredje månaden i bolagets fjärde kvartal (brutet räkenskapsår). Med bidrag av positiva kalendereffekter (påsk) ökade försäljningen i jämförbara butiker med 7 procent i lokala valutor i april, jämfört med i samma månad i fjol. Detta var 2 procentenheter mer än konsensusprognosen. Även bolagets online-försäljning ökade mer än förväntat. I april var tillväxten 64 procent, att jämföra med förväntningarna runt 32 procent. Tillväxten i april innebar en femte månad i rad med en oförändrad eller positiv tillväxt. Det ovanstående motiverar en positiv kursreaktion i den pressade aktien.

Läs fler inlägg på Börsflödet