Kronförsvagning efter KPI-siffror

Stockholmsbörsen har handlats på minus större delen av onsdagen. En dryg halvtimme före stängning hade OMXS30 handlats ner med 0,9 procent, vilket var något sämre än för merparten övriga större Europabörser. Alfa Laval tappar cirka 4 procent efter en sänkt rekommendation. Även Ericsson har en tung börsdag med ett kursfall på nära 4 procent. De konjunkturstabila aktierna H&M och Tele2 går mot strömmen med uppgångar kring 1-2 procent..

New York-börserna har inlett onsdagens handel med svagt stigande aktiekurser. De amerikanska KPI-siffrorna för oktober var i linje med förväntningarna.

Oljepriset föll med nära 7 procent igår, vilket är den största nedgången på mer än tre år och tolfte dagen i rad med fallande oljepris. Brentoljan har dock återhämtat sig en del under onsdagen och kostade vid 17-tiden 67,30 dollar per fat. Nedgången accelererade igår i samband med OPEC:s månadsrapport där oljekartellen ser en lägre efterfrågan på sin än tidigare till följd av en förväntad avmattning 2019 och högre oljeproduktion i USA. Därtill har flera länder ökat sin oljeproduktion för att kompensera för Iran-sanktioner som nu inte blir av. Marknaden har därför gått mot en snabb överproduktion. Trycket ökar nu på OPEC att hantera överproduktionen vid nästa möte den 6 december i Wien. Uppgifter om att OPEC och dess partners planerar produktionssänkningar på upp till 1,4 miljoner fat per dag, gav en viss lättnad i pristrycket.

Konsumentpriserna i Sverige föll med 0,1 procent i oktober jämfört med föregående månad. KPI-inflationen uppgick till 2,3 procent. Väntat var 2,4 procent. Inflationen ligger dock fortsatt över Riksbankens mål. Obligationsräntorna tickar ner med 1,2 punkter, samtidigt som kronan försvagats med ett par öre mot dollarn (9,07) och euron (10,27).

Läs fler inlägg på Börsflödet