Breda nedgångar

Stockholmsbörsen hade likt de flesta europeiska börser, en sur handelsdag. Med tanke på den senaste månadens goda uppgång är dagens rekyl tämligen odramatisk i sig, men de faktorer som bidrar till oron ska man inte bagatellisera. Vid 17-tiden noterades storbolagsindexet OMXS30 1,3 procent lägre med råvaru- och verkstadsaktier som största sänke.

New York-börserna har inlett dagens handel 0,3 procent lägre. Osäkerheten kring handelsavtal mellan USA och Kina har på nytt ökat. Och vad gäller relationen USA-Europa sägs president Donald Trump överväga åtgärder för att minska EU:s stål- och aluminiumexport till USA med cirka 10 procent, enligt Wall Street Journal. Dessutom har det kommit uppgifter med den amerikanska presidenten som avsändare om att mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un flyttas fram i tiden.

Priserna på basmetaller och olja sjönk på bred front på onsdagen. På valutamarknaden steg dollarn mot flertalet valutor, medan euron sjönk. En euro noterades efter lunch på onsdagen till 1:1700, den lägsta nivån sedan senhösten i fjol. En starkare dollar leder normalt till lägre dollarpriser för de råvaror som handlas i valutan. En euro kostar 10,27 kronor och dollar 8,78 kronor.

Läs fler inlägg på Börsflödet