H&M ned efter försäljningssiffror

Stockholmsbörsen noterades 0,3 procent högre en timme innan stängning. H&M föll efter morgonens försäljningssiffror (se nedan) med nära 4 procent till 131 kronor, vilket är den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008, aktien är även dagens mest omsatta aktie och stod för cirka 20 procent av den totala omsättningen på Stockholmsbörsen. Systemair tappar cirka 7,5 procent efter en svagare kvartalsrapport än väntat. Verkstadsbolagen är dagens storbolagsvinnare, med uppgångar för bland annat Sandvik, Atlas Copco och Volvo.

På eftermiddagen blev det också klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. När Nordeas aktieägare idag tog ställning till bankens aviserade flytt var 96,9 procent av de deltagande rösterna på årsstämman positiva till en flytt till Helsingfors. Flytten är tänkt att äga rum den första oktober 2018, förutsatt att berörda myndigheter ger sitt godkännande. Aktien handlades för cirka 97 kronor på eftermiddagen.

New York-börserna inledde torsdagens handel med små rörelser uppåt. Energi och hälsovård avancerade medan fastigheter och råvaror stod på minus.

Kronan fortsätter att återhämta sig. Klockan 10:45 noteras USD/SEK till 8,17 och EUR/SEK till 10,09.

Oljepriset steg med 0,4 procent igår efter att bensinlagret minskade. Ett ökat råoljelager dämpade dock prisuppgången. På eftermiddagen noterades brent till 65,06 dollar per fat. 

H&M:s försäljning i lokala valutor var oförändrad under det första kvartalet (december-februari, varav försäljningen i december-januari var känd sedan tidigare), jämfört med samma kvartal förra året. Konsensusprognosen var en ökning på drygt 1 procent. En svag avslutning i kvartalet ligger i linje med offentliggjord svag marknadsstatistik såsom tyska Textilwirtschaft och svenska STIL-index. Antalet butiker i H&M per den sista februari uppgick till 4.743, vilket var 8 procent fler än för ett år sedan. 

Läs fler inlägg på Börsflödet