Utdelning i Nordea tynger

Stockholmsbörsen har fallit med 0,7 procent under fredagen. Indexet tyngs av utdelningen i Nordea. Merparten börser på kontinenten stiger och sammantaget har Euro Stoxx 50 handlats upp med 0,7 procent vid 16-tiden på eftermiddagen. Klädbolaget MQ har en tung dag på börsen med ett kursras på 15 procent efter att ha redovisat svaga delårssiffror. Skogsbolagen Stora Enso och SCA går bra till följd av att den finska sektorkollegan Metsä Board höjt sin resultatprognos för det första kvartalet 2018.

New York-börserna inledde fredagshandeln med försiktigt stigande kurser. Vid 16-tiden noterades S&P 500 0,4 procent högre. Bland sektorerna går finans- och telekombolag i täten, medan fastigheter backar. Den politiska osäkerheten, med personalturbulensen i Vita Huset i centrum, ledde till att dollarn försvagades mot yenen (106,12). 

USA:s industriproduktion steg 1,1 procent i februari, jämfört med månaden före - klart högre än den ökning på 0,3 procent som analytikerna i genomsnitt hade räknat med. Dessutom viade det University of Michigans index att det amerikanska konsumentförtroendet steg mer än väntat.

Kronan har stärkts ett par öre mot dollarn (8,19) och är oförändrad mot euron (10,05).

Bland bolagshändelser noterar vi att Danske Bank (10:00 DKK) och Nordea (0:68 EUR) handlas exklusive utdelning. Under kommande veckor avskiljs de flesta utdelningar. Sammanlagt är det över 200 miljarder kronor som skiftas över till aktieägarna. På morgonen vid 0700 rapporterar MQ.

Läs fler inlägg på Börsflödet