Nytt 18-månadershögsta

En dryg halvtimme före stängning hade Stockholmsbörsen stigit med nära 1 procent, vilket betyder att börsen ser ut att sluta upp för fjärde dagen av de fem senaste handelsdagarna och att OMXS30 noteras på den högsta nivån sedan augusti 2015. Starkt bidragande till dagens kraftiga uppgång är Ericsson, som stiger med drygt 4 procent efter en rekommendationshöjning. Bufab stiger med cirka 8 procent efter att ha presenterat en stark rapport i morse. New York-börserna, som var stängda igår, har inlett tisdagens handel med en uppgång på 0,6 procent..

OMXS30. Bankerna i botten på stigande börs

Källa. SIX.

 

Preliminärt inköpschefsindex för euroområdet steg till 56 (kombinerat tillverkning och tjänster) i februari, vilket är den högsta nivån på 70 månader. Motsvarande index för USA sjönk till 54,3, vilket var lägre än väntat.

Dollarn har stärkts och vid 17-tiden noterades USD/SEK till 8,99 och EUR/SEK till 9,47. De amerikanska obligationsräntorna har fallit.

Oljepriset har stigit ytterligare till 56,70 dollar per fat (brent).

 

Rapporterna bättre än väntat
Nu har merparten av de svenska bolagen presenterat sina bokslutskommunikéer. Även om de inte har överraskat lika positivt i slutet av rapportperioden, har rapporterna för det fjärde kvartalet totalt sett varit oväntat starka med en tydlig majoritet av bolag som har överträffat förväntningarna och fått höjda vinstprognoser för innevarande och nästa år. Till skillnad från de senaste rapportperioderna där försäljningsutvecklingen varit svag men bolagen lyckats oväntat bra med att försvara sina marginaler, har flertalet bolag överraskat positivt både vad gäller försäljning och resultat under denna rapportperiod. Omkring 60 procent av bolagen har levererat en försäljning och ett resultat som varit bättre än väntat. Som median har försäljningen och resultatet överträffat förväntningarna med 1 procent respektive 3 procent. Vinstprognoserna har i genomsnitt höjts med omkring 1 procent för såväl 2017 som 2018. En starkare orderingång och inköpschefsindex talar för att vi kommer att få se en organisk försäljningstillväxt även framöver. En majoritet av bolagen har också belönats med en kursuppgång på rapportdagen.

Sektormässigt noterar vi att bankerna unisont har presenterat stigande räntenetton och betydligt bättre resultat än väntat för det fjärde kvartalet. Relativt lite har dock spillt över i höjda vinstprognoser för 2017 och 2018. För verkstadsbolagen har det varit en mer blandad kompott, men fler bolag har fått höjda prognoser än sänkta. Bortsett från NCC, har byggbolagen bekräftat en stark marknad och presenterat bättre rapporter än väntat.

Läs fler inlägg på Börsflödet