Räntor ner efter Fed-besked

En dryg halvtimme före stängning noterades Stockholmsbörsen 0,2 procent lägre. AstraZeneca var dagens storbolagsvinnare med en uppgång på 6 procent efter sin stabila rapport för det andra kvartalet och efterföljande positiva besked på presskonferensen. Även vårdbolaget Attendo steg efter sin rapport på morgonen. Åt andra hållet gick teknikbolaget Tobii (-7 procent) efter sin rapport. Lundin Mining rapporterade en stabil utveckling under det andra kvartalet efter Torontobörsens stängning igår. Strax före stängning var aktien upp nära 3 procent. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan tickar ner med 7 räntepunkter till 0,11 procent efter gårdagens Fedbesked. Kronan har stärkts med 3 öre mot dollarn. USD/SEK noteras till 8,63..

Fed lämnade räntan oförändrad
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnade styrräntan oförändrad på 0,25-0,50 procent. Fed har därmed höjt styrräntan endast en gång (december 2015) sedan finanskrisen. En av de tio röstande ledamöterna ville höja styrräntan till 0,50-0,75 procent. Beskedet var mycket väntat och marknadens fokus låg istället på det efterföljande pressmeddelandet. Enligt vår mening var uttalandena något hökaktiga, då man pekar på förbättringarna i ekonomin under det andra kvartalet (såväl privatkonsumtionen som arbetsmarknaden i juni). Därtill sade centralbanken att de kortsiktiga riskerna mot ekonomin har minskat. Även om gårdagens besked ökade sannolikheten för en höjning i år, kvarstår vårt huvudscenario att Fed kommer att behålla styrräntan oförändrad och börja höja först under 2017.

Rapporter på kvällen och morgonen
Efter Torontobörsens stängning igår rapporterade Lundin Mining. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på 135 miljoner dollar, vilket var i nivå med konsensusprognosen men högre än vi hade räknat med. Utvecklingen för de olika gruvorna (inklusive kongolesiska Tenke som redovisas som ett intressebolag) var i linje med förväntningarna, men kostnaderna var betydligt lägre än väntat i den chilenska koppargruvan Candelaria. Positivt var även att nettoskulderna minskade mer än väntat. Till följd av Freeports pågående försäljning av sin majoritetsandel i Tenke skrev Lundin Mining ner värdet på sin andel med 772 miljoner dollar till 1.250 miljoner dollar. Vi ser dock ingen större dramatik i detta, då detta nu avspeglar marknadsvärdet. Vi lär göra mindre positiva vinstprognosförändringar för 2016 efter rapporten.

AstraZenecas rapport för det första kvartalet var tämligen odramatisk. Såväl försäljning som resultat var i linje med konsensusprognoserna. Bolaget upprepade sin guidning för 2016. Det andra kvartalet var det första då Crestors patent kunde utmanas (2 maj 2016). Den globala försäljningen av Crestor uppgick till 926 miljoner dollar, vilket kan jämföras med konsensusprognosen om 1.062 miljoner dollar. En neutral aktiekurs kan väntas efter rapporten.

Detta händer i morgon
Klockan 9:30 presenteras det andra kvartalets preliminära BNP-siffror för Sverige (väntat +3,6% på årsbasis). Klockan 11:00 presenteras motsvarande siffra för EMU (väntat +1,5%) och klockan 14:30 för USA (väntat +2,0%) . Från EMU får vi även inflationssiffror för juni (11:00) och från USA får barometrar i form av Chicago inköpschefsindex och Michigan konsumentförtroendeindex.

Före börsens öppning rapporterar Loomis.

Läs fler inlägg på Börsflödet