Stockholm ner, New York upp

Stockholmsbörsen har pendlat mellan plus och minus under torsdagens handel för att noteras ett par tiondelar lägre en dryg timme före stängning. I spåren av högre olje- och basmetallpriser är Energi och Material bästa sektorer. Boliden och SSAB ligger i toppen bland storbolagen, medan Skanska faller med 2,5 procent i samband med dagens kapitalmarknadsdag där få överraskningar presenterats..

Tekniksektorn är draglok på New York-börsen, där dagens handel har inletts med en indexuppgång på 0,7 procent. Bland annat stiger Apple med nära 3 procent. Finans är enda sektor på minus i spåren av gårdagens duvaktiga besked från Federal Reserve. Philadelphia Federal Reserves index över aktiviteten i tillverkningsindustrin i regionen steg till 13,7 i mars jämfört med -4,1 i februari. Väntat var ett index på 4,5.

De amerikanska obligationsräntorna har varit stabila efter gårdagens fall, samtidigt som dollarn stärkts (till 9,17).

Oljepriset har backat tillbaka något efter att ha varit uppe på årshögsta kring 69 dollar per fat (brent).

 

Räntor och dollar föll efter duvaktigt Fed
Federal Reserve lämnade som väntat styrräntan oförändrad inom intervallet 2,25-2,50 procent. Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan implicerar dessutom att den kommer att lämnas oförändrad under 2019. I december var motsvarande prognos två höjningar. Däremot kvarstår prognosen om en höjning 2020. Därtill avser Fed att minska takten i neddragningen av statspapper i balansräkningen från nuvarande 30 miljarder dollar per månad till 15 miljarder dollar i början av maj 2019. Fed har justerat ner sina BNP-prognoser 2019-20 samt räknar med högre arbetslöshet och lägre inflation, vilket motiverade det duvaktiga budskapet. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen sjönk med 7 punkter till 2,53 procent och dollarn försvagades med cirka 10 öre mot kronan efter beskedet.

Mot bakgrund av att styrräntan ligger nära den neutrala nivån, inflationen är låg och tillväxten mattas är vår bedömning nu att Fed inte kommer att höja styrräntan i år, samtidigt som arbetslösheten vänder upp vilket medför att Feds nästa steg blir en räntesänkning under nästa år.

Oljepriset har stigit till nytt årshögsta på 68,60 dollar per fat (brent), efter oväntat stora lagerminskningar i USA och en svagare dollar.

Läs fler inlägg på Börsflödet