Ericsson sänke på sur börs

Stockholmsbörsen inledde torsdagen svagt och nedgångarna förvärrades i och med oljeprisfall framåt förmiddagen. Vid lunchtid var det inte många aktier på storbolagslistan OMXS30 som var ovan ytan. Endast Volvo och Atlas Copco stod emot när indexet noterades 0,6 procent lägre. Tyngst gick det för Ericsson som backade 2,3 procent. Även H&M, Kinnevik och Electrolux är ned mellan 1,2-1,7 procent.

Europeiska räntor sjunker 1-2 punkter på torsdagen. Euron har fortsatt tappa mot dollarn och handlas på förmiddagen vid 1:22. Kronan har stärkts 5 öre mot euron till 10:10. Mot dollar har kronan stärkts 1 öre till 8:29.

Oljepriset (Brent) backar 0,70 procent på torsdagen efter onsdagens tapp i spåren av USA-lagerdata och dollarförstärkning. Även på basmetallmarknaderna är rörelserna begränsade på morgonen efter nedgångar under onsdagen.

Inköpschefsindex för svenska industrisektorn steg till 59,9 i februari, från 57,0 föregående månad. väntat var 57,8 i februari. Industri-PMI för euroområdet sjönk till definitiva 58,6 i februari från 59,6 föregående månad.

Klockan 16 inleder Federal Reserve-chefen Jerome Powell andra delen av ett tal inför den amerikanska senatens bankkommitté. Tidigare i veckan har han lovordat styrkan i USA:s ekonomi, vilket har följts av räntehöjningsoro och börsnedgångar.

Läs fler inlägg på Börsflödet