Börsveckan inleddes i dur

Börsveckan fick en lugn inledning med positiva förtecken. OMXS30 stängde 0,4 procent högre, samtidigt som europaindexet Euro Stoxx 50 handlades oförändrat. Bland de större bolagen utvecklas Fingerprint Card bäst, med en uppgång drygt 6 procent. Gruv- och metallföretagen Lundin Mining och SSAB gick också starkt, med uppgångar kring 3 procent. New York-börserna inledde måndagens handel kring nollan..

Olja: -8% på en vecka
Oljepriset handlades oförändrat under måndagen, efter en nedgång över 8 procent i förra veckan. Oljepriset (Brent) har under de senaste 3 månaderna handlats runt 55 dollar per fat. I förra veckan sjönk priset med över 8 procent i spåren av hög produktion och växande oljelager. Detta är den största veckovisa nedgången sedan november. Den uppgång i oljepriset som följde OPEC-ländernas avtal om att minska produktionen är nu utraderad, och en fortsatt produktionsminskning är nu en ren förlustaffär för OPEC. I fredags kom som vanligt veckostatistik över antalet aktiva oljeriggar i USA. Denna visade på en uppgång i antalet riggar för åttonde veckan i rad. Priset på olja har öppnat nedåt i dag för sjätte dagen i rad. Nu noteras brentoljan till drygt 51 dollar per fat.


Veckans agenda
I morgon kommer siffror på Kinas industriproduktion, detaljhandel och investeringar. Från Sverige kommer inflationsdata, KPI februari. På onsdag kommer Fed med räntebesked. Sannolikheten för en höjning är mycket stor. Clas Ohlson rapporterar. På torsdag kommer data på arbetslösheten i Sverige och inflationen i EMU. Den amerikanska industriproduktionen är en av de tyngre punkterna som avslutar börsveckan på fredag.

Läs fler inlägg på Börsflödet