Uppåt i spåren av New York

Stockholmsbörsen stiger med cirka 1 procent under torsdagsförmiddagen i spåren av optimistiska tongångar från New York. Hexagon toppar storbolagslistan med en uppgång på nära 4 procent, men flera andra tunga industrinamn återfinns också högt upp bland vinnarna. Lundin Mining stiger med cirka 10 procent efter att ha offentliggjort höjda produktionsprognoser för koppar- och nickel samt ett stort återköpsprogram. Fordonssäkehetsbolaget Veoneer är en annan vinnaraktie med en uppgång på 6 procent. Elekta gick mot strömmen med en nedgång om drygt 6 procent efter en rapport som var svagare än väntat (se nedan)..

New York-börsen (S&P 500) steg med nära 2 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Huvudskälet till kursuppgången var att Fed-chefen Jerome Powell uttryckte sig duvaktigt avseende att styrräntan ligger ”strax under” neutralt territorium (tidigare ”lång väg från neutral”), vilket fick marknaden att förvänta en paus i räntehöjningarna under nästa år. Obligationsräntorna och dollarn föll på beskedet.
 

Rapport på morgonen
Strålterapibolaget Elekta redovisade en försäljning för det andra kvartalet som var 4 procent högre än konsensusprognosen, men ett rörelseresultat som var 2 procent lägre. Den organiska tillväxten uppgick till 6 procent med positiva bidrag från alla regioner. Orderingången var totalt sett i linje med förväntningarna (men regionen Americas gick svagt, medan EMEA och APAC var starka). Negativt var att inga order av Unity bokfördes under det andra kvartalet, även om bolaget skriver att man har undertecknat två avtal i november och befinner sig i slutförhandlingar om två andra.

Läs fler inlägg på Börsflödet