Stark avslutning på veckan

USA:s jobbrapport under eftermiddagen bidrog till att förbättra stämmningen ytterligare bland börsens investerare. Stockholmsbörsen stiger, i likhet med flera europeiska börser, med över 2 procent. Optimismen har även fått fäste på Wall Street, där börsen noteras 2 procent högre efter 30 minuters handel. Sysselsättningen i USA steg långt mer än förväntat i december, vilket medförde högre dollarkurs, högre räntor, högre oljepris (+4%) och sjunkande guldpris (-1%). På Stockholmsbörsen är konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag dagens vinnare. Aktier som Atlas, SSAB och Volvo stiger med 3-5%.

Förbättrat sentiment, trots ras i USA
Börsen har inlett dagen med en uppgång nära en procent. Sentimentet får bland annat stöd av förhoppningar om en lösning på handelskonflikten mellan USA och Kina, samt av hyggliga makrosiffror från Kina. En delegation från USA ska besöka Kina i nästa vecka för handelssamtal. Det är det första mötet mellan parterna sedan de båda enats om en 90 dagar lång vapenvila i handelskonflikten i december. Om länderna når framgång med samtalen och lyckas enas är det positivt för börsen, och för ekonomin i stort. 

 

Ökad optimism i Kinas tjänstesektor
På makrofronten noterar vi att Kinas inköpschefsindex (PMI) för tjänstesektorn steg något i december, till 53,9. Detta kanske var särskilt glädjande eftersom Kinas PMI för industrisektorn tidigare i veckan sjönk tillbaka under 50, vilket kan vara en illavarslande signal. En månad med ett värde under 50 är dock ingen trend. Och skillnaden mellan en notering strax under 50 och strax över 50 är i realiteten sannolikt liten. 


På räntemarknaden noterar vi att amerikanska långräntan krypit ned under 2,60% och dollarn har försvagats mot andra valutor. USD/SEK noteras nu i 8,98. Guldpriset fortsätter uppåt (om än bara lite) och priset på olja avancerar 2% till 57 dollar.

Läs fler inlägg på Börsflödet