Oljebolagen i topp

Stockholmsbörsen steg med 0,2 procent i dagens handel. Fingerprint fortsatte att vara en fallande kniv med en nedgång på drygt 9 procent till 58 kronor. Aktien har fallit med drygt 20 procent sedan vinstvarningen i torsdags morse. Oljebolag var dagens vinnare i spåren av ett stigande oljepris. Enquest steg med 11 procent och Africa Oil med nära 7 procent. SSAB låg i topp på OMXS30-index. Intrum Justitia vände upp efter information om att samgåendet med Lindorff har stött på patrull till följd av att några av Intrum Justitias vill ha en större del av det nya gemensamma bolaget (se nedan).. På valutamarknaden har kronan handlats oförändrat mot USD (9,15), men försvagats mot euron (9,74)..

Oljepriset har fortsatt uppåt i spåren av att flera oljeproducerande länder utanför OPEC valt att göra som OPEC-medlemmarna och minskar oljeproduktionen. Priset på brentolja steg kraftigt under förmiddagen men har sedan dess sjunkit tillbaka något. Ett fat olja kostar strax under 56 USD per fat.


Problem i Intrum/Lindorff-samgåendet
Enligt Dagens Industri har tre av Intrum Justitias (SEB Fonder, AMP och Lannebo Fonder vilka äger 17,5 procent av aktierna) bestämt sig för att säga nej till det föreslagna samgåendet med Lindorff. Enligt tidningen har förhandlingar förts med Lindorffs huvudägare Nordic Capital för att förbättra samgåendevillkoren för Intrums aktieägare, men dessa förhandligar bröt samman igår. För att affären ska gå igenom krävs att två tredjedelar av de vid stämman representerade aktierna ska säga ja. Helgens händelser har minskat sannolikheten för att affären ska gå igenom alternativt att en ny förhandlig ger mer förmånliga villkor för Intrum Justitias aktieägare.

Läs fler inlägg på Börsflödet