Fortsatt fall i Tokyo

Europaterminenindikerar en öppning 0,4% högre inför Stockholmsbörsens öppning. De amerikanska börserna föll med 0,2-0,6 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen strax under nollan. Material (+1,2%) var bästa sektor och Energi (-2,5%) var sämsta sektorer. Den japanska börsen fortsatte att falla med 2,3% (efter att ha fallit 5% igår). Börserna i Kina och Hongkong var stängda för nyårsfirande..

Efterfrågan på mer säkra tillgångar bidrog till lägre räntor. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen har sjunkit till 1,73% (1,75%). USD/SEK noterades på morgonen till 8,41.

Oljepriset föll under gårdagen, men har studsat upp något under morgonen. Brentoljan kostar nu 31 dollar per fat.

Rapporter på morgonen
Telenors
justerade rörelseresultat (EBITDA) för Q4 var 2% lägre än väntat och utdelningen på 7,50 NOK/aktie något lägre än vi räknat med. Bolaget guidar för en organisk tillväxt på 2-4%, vilket är något över marknadens förväntningar medan guidningen för rörelsemarginalen (EBITDA) på 33-34% är lägre än väntat. Svagare marginalutsikter och förväntat högre investeringar väntas tynga aktiekursen idag.

ICA:s rapport för Q4 visade att omsättningen ökade med 14% jämfört med samma kvartal föregående år, vilket var marginellt över förväntan. Det justerade rörelseresultatet levde dock inte upp till förväntningarna utan hamnade 9% under prognosen. En höjning av utdelningen föreslås (till 10,00 kr), vilket kan innebära en viss lättnad. Aktien har utvecklats relativt väl den senaste tiden och vi räknar med att dagens resultatbesvikelse kan medföra en negativ kursreaktion.

BillerudKorsnäs rörelseresultat för Q4 var redan känt. Den föreslagna utdelningen på 4,25 kr/aktie var något lägre än väntat (4,50 kr/aktie). Bolagets guidning om stabila priser ovh volymer för det första kvartalet var också enligt förväntningarna. Bolagets investeringsprognos om 1,5 mdkr för 2016 är dock något lägre än vi räknat med. Det lär bli små prognosförändringar efter rapporten. Aktien har tappat 22% hittills i år, varför en viss lättnadsreaktion kan väntas i dagens handel.

Detta händer idag
Idag rapporterade bl.a. BE Group, BillerudKorsnäs, Concentric, ICA, Knowit, Millicom, Nederman, Saab och Unibet före börsens öppning. Bland större nordiska bolag som rapporteraar kan nämnas AP Möller-Maersk, Carlberg, Sampo och Telenor. Fed-chefen Janet Yellen kommer att få mycket uppmärksamhet i den kongressutfrågning som startar klockan 16:00. De kinesiska börserna har stängt i veckan på grund av nyårsfirande.

Läs fler inlägg på Börsflödet