Fortsatt kursras för H&M

Stockholmsbörsen har inlett veckan med en uppgång på drygt 1 procent på måndagseftermiddagen. Även övriga större Europabörser följer euforin på fredagens New York-börser, som handlades upp efter optimism av att Republikanerna i USA kommer närmare en överenskommelse om skattereformen (reformen väntas passera kongressen i veckan med en sannolikt omröstning i senaten på tisdag och i representanthuset på onsdag)..

I höstas meddelade låsjätten Assa Abloy att vd Johan Molin avser att sluta på sikt. Nu står det klart att Nico Delvaux, nuvarande vd på finska Metso Corporation, kommer ta över posten senast den 18 juni nästa år. Aktien ligger högt på storbolagslistan med en uppgång på 2,2 procent. Mot strömmen går H&M, som tappar ytterligare nära 4 procent efter fredagens dystra försäljningssiffror. Ett börsvärde på cirka 50 miljarder har därmed försvunnit på två dagar.

S&P 500 steg med 0,9 procent i fredags, efter att ha stigit marginellt efter Stockholmsbörsens stängning. Bästa sektor var Teknik och svagast gick Energi. Sammantaget under förra veckan steg S&P 500 med 0,9 procent, Eurostoxx 50 med 0,2 procent, medan OMXS30 tappade 1,0 procent.

De svenska marknadsräntorna tickar upp marginellt, medan kronan har stärkts under dagen. USD/SEK noteras till 8,44 och EUR/SEK till 9,95.

Oljepriset noteras på eftermiddagen till 63,40 dollar per fat (brent). Basmetallerna steg kraftigt i fredags med nickel som vinnare på +3,8 procent, och fortsätter upp något under måndagen.

Läs fler inlägg på Börsflödet