Ner i New York för femte dagen i rad

New York-börsen har inlett veckans handel med att falla cirka 2 procent, vilket innebär den femte börsdagen i följd med fallande kurser (om totalt 5 procent). De amerikanska räntorna har fallit med 9 punkter till 1,76 procent. Så sent som för en vecka sedan uppgick räntan till 2,07 procent..

I kölvattnet av ökad handelsoro och kursfall i Asien har Stockholmsbörsen handlats ner med drygt 2 procent under måndagen. Konjunkturkänsliga verkstadsaktier med exponering mot Kina tar särskilt mycket stryk. Atlas Copco toppar förlorarlistan bland storbolagen, med ett kursfall på drygt 4 procent. Ingen storbolagsaktie ligger på plus, men bankerna klarar sig relativt sett bättre än börsen som helhet. I spåren av ett fallande oljepris tappar Lundin Petroleum cirka 5 procent.

Asienbörserna föll under måndagen pressade av ett eskalerat handelskrig mellan USA och Kina samt fortsatta oroligheter i Hongkong. I slutet på förra veckan hotade president Donald Trump med nya tullar om 10 procent på kinesiska varor för 300 miljarder dollar med startdatum den 1 september, och att USA kan höja importtullar på varor från Kina till över 25 procent om inget handelsavtal nås. Enligt Bloomberg News har Kina svarat med att be statliga företag att sluta importera amerikanska jordbruksvaror.

Läs fler inlägg på Börsflödet