Stark ekonomi, avslaget på börsen

Stockholmsbörsen har pendlat kring nollstrecket idag och omsättningen är låg. På Large cap sticker Fingerprint ut med en uppgång om drygt 2 procent. Även Boliden och H&M utvecklas relativt starkt, medan Electrolux och Essity är de bolag som utvecklas sämst (-1,1 procent vardera). Inköpschefsindex för både Sverige och Europa har kommit in markant över den viktiga 50-nivån, och ger därmed signaler om en växande ekonomi. Detta är dock inget som påverkat sentimentet bland investerarna. Flertalet börser i Europa sjunker tillbaka idag, men har likt Stockholmsbörsen haft en god utveckling de senaste veckorna. Chris Williamson, chefekonom på Markit, uppgav i en kommentar att inköpschefsindex för september avslutar ett imponerande kvartal som indikerar en BNP-tillväxt på 0,7 procent. "Ekonomin går in i fjärde kvartalet med företag som fått ny energi av ökat inflöde av nya order, som växer i snabbaste takten på mer än sex år, och förväntningar på den framtida tillväxten som tar ny fart efter sommarstiltjen".

Inför öppning
Stockholmsbörsen väntas öppna kring nollstrecket, eller lägre idag. Europaterminen noteras 0,1 procent lägre. New York-börserna fortsatte upp igår, för sjätte dagen i rad. Stark försäljningsstatistik i september gav stöd till bil- och flygbranscherna. I övrigt gick Telekom starkt medan Kraftbolag backade. Dow Jones steg 0,4 procent till 22.642, medan det bredare S&P 500 avancerade 0,2 procent till ännu en rekordstängningsnotering på 2.534. Nasdaq steg också med 0,2 procent till 6.532.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen är ned tre punkter jämfört med igår till 2,32 procent. En ny lista med kandidater till Fed-chef uppges ha levererats av president Trump, något som bidrog till att USA-räntorna var svagt ned, medan dollarn tappade något mot euron efter svensk stängning igår. En euro kostar 9,58 kronor och en dollar 8,17 kronor.

Oljepriset fortsätter nedåt och noteras till 55,71 dollar per fat nu på morgonen.

De asiatiska börserna handlades högre överlag på onsdagsmorgonen efter nya börsindexrekord i USA. Tokyobörsen stängde oförändrat nu på morgonen. Strax efter klockan 8 var Hongkong-börsen upp 0,7 procent, medan Shanghaibörsen håller helgstängt.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn i Japan noterades till 51,7 i september, vilket är något lägre än förgående månads siffror på 51,9. Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,0 i september, jämfört med 51,6 förgående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i Sverige steg till 63,8 i september från reviderade 55,5 förgående månad. Utfallet var det högsta i år. Marknaden hade väntat sig ett inköpschefsindex på 57,2 i september. Index för leverantörernas insatsvarupriser sjönk till 62,7 i september jämfört med 62,8 i augusti.

Läs fler inlägg på Börsflödet