Fortsatta uppgångar i oljepriset

Det ser ut som att Stockholmsbörsen kommer att inleda dagens handel i positivt territorium då Europaterminen pekade 0,5% högre på morgonen och Asienbörserna steg överlag. Oljepriset studsade upp ytterligare under gårdagen och noterades på morgonen nära 35 dollar per fat (bent), vilket innebär 16% uppgång sedan lägstanoteringen i torsdags. Enligt Reuters ska Rysslands och Saudiarabiens oljeministrar träffas idag för att diskutera oljeproduktionen. Hittills har båda staterna avvisat alla förslag om produktionsbegränsningar..

De amerikanska marknaderna var stängda för Presidents Day.

USD/SEK noterades på morgonen till 8,48.

Statistik från Kina pekar på en stark kreditexpansion i januari, vilket har ökat sannolikheten för att statsägda banker kommer att öka utlåningen i år. Uppgångarna på de asiatiska börserna fortsatte under under natten och morgonen. Tokyobörsen steg med 0,2%. Klockan 8:30 hade Hongkongbörsen stigit med 1,1% och Shanghaibörsen med 3,3%.  

Rapporter på morgonen
Peab presenterade en stabil Q4-rapport. Orderingången var 19% högre än prognotiserat, vilket implicerar vinstprognoshöjningar i marknaden. Rörelseresultatet om -220 mnkr för det säsongsmässigt lilla fjärde kvartalet var i linje med förväntningarna.

Evolution Gaming (live casino) presenterade också en starkare rapport än väntat med en nettoförsäljning och ett rörelseresultat som var 7% respektive 4% högre än väntat.    Den organiska försäljningstillväxten var hela 62% under det fjärde kvartalet. Aktien lär handlas upp idag.

Detta händer idag
På tisdag får vi ekonomiska barometrar i form av tyska ZEW-index samt amerikanska NAHB husmarknadsindex och Empire State tillverkningsindex.  Före börsens öppning rapporterade Evolution Gaming, Peab, Precise, Rezidor och Tobii. Indutrade och Troax rapporterar vid lunch.

Läs fler inlägg på Börsflödet