Geopolitisk oro pressar börserna

Stockholmsbörsen öppnade tydligt nedåt i likhet med omvärldens börser. Ett tuffare tonläge mellan USA och Nordkorea har pressat börserna. En halvtimme innan stängning hade OMXS30 backat med 0,6 procent. Sämst bland storbolagen går Fingerprint Cards som backar med 3,5 procent. Getinge och Boliden är de enda aktierna som håller sig över nollstrecket bland storbolagen. Noterbart i Norden är att den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk stiger med nära 8 procent efter morgonens rapport (se nedan). New York-börserna har inlett dagens handel med nedgångar kring 0,3 procent..

OMXS30: Nästan allt i rött

Källa. SIX.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har sjunkit med 5 räntepunkter till 0,80 procent. USD/SEK noteras till 8,20 och EUR/SEK till 9,63.

Oljepriset har återhämtat sig något till drygt 52 dollar per fat (brent). Samtliga länder inom OPEC-samarbetet meddelade igår att man fortfarande står bakom tidigare beslutade åtaganden om produktionsminskningar. Mötet hölls som en följd av att flera av de 24 länder inom och utanför Opec-samarbetet inte hållit sitt tidigare löfte om produktionsneddragningar.

Rapporter på morgonen
Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk redovisar ett rörelseresultat på 13.386 miljoner DKK för det andra kvartalet 2017. Enligt SME Direkts snittprognos väntades 12.674 miljoner. Nettoomsättningen uppgick till 28.638 miljoner DKK. Här väntades 28.301 miljoner DKK. På grund av negativa valutaeffekter justerar bolaget ned sin prognos för vinsttillväxten under resten av 2017. Samtidigt höjs prognosen i lokal valuta.

Den finska finans- och försäkringskoncernen Sampo redovisade ett resultat före skatt som var 3 procent högre än väntat. Resultatet för sakförsäkringsverksamheten (If P&C) var 13 procent högre än konsensusprognosen. Totalkostnadsprocenten var i linje med förväntningarna.

Läs fler inlägg på Börsflödet