Getinge rasar på oförändrad börs

Efter att ha handlats större delen av måndagen på minus, stängde Stockholmsbörsen nära nollstrecket. Merparten större Europabörser stängde dock på plus. Dagens stora förlorare var Getinge (-18 procent) och Medivir (-15 procent). Getinge föll efter att ha offentliggjort reserveringar på 1,8 miljarder kronor som ska täcka potentiella skadeståndskrav (se nedan) och Medivir faller efter att ha offentliggjort ett plötsligt vd-byte. Byggbolagen JM och Bonava faller med cirka 3 procent efter sänkta rekommendationer från Handelsbanken. Telia var dagen storbolagsvinnare med en uppgång på drygt 2 procent. New York-börserna har inlett dagens handel kring nollan..

Getinge har offentliggjort att man gör en reservering om 1,8 miljarder kronor för förväntade kostnader för skadeståndskrav som riktats mot Getinges dotterbolaget Atrium Medical i USA och Kanada. Patienterna begär skadestånd för skador för komplikationer som påstås ha orsakats av kirurgiska nätimplantat som används vid bråck. Omkring 900 stämningar har inlämnats och första målen förväntas upptas till prövning sent 2019 och i början av 2020. Reserveringen kommer att påverka rörelseresultatet i tredje kvartalet 2018. Getinge kommer även göra en nedskrivning av immateriella tillgångar med koppling till ärendet och detta medför en negativ koncernpåverkan på 90 miljoner kronor på resultatet i tredje kvartalet. Atrium Medical utvärderar framtiden för den kirurgiska nätimplantatverksamheten. Nuvarande försäljning uppgår till 15 miljoner dollar.

Rapportsäsongen är här
I USA är rapportsäsongen i full gång. I Sverige ligger densamma i startgroparna. I morgon är det dags för BillerudKorsnäs att rapportera, och NCC presenterar preliminärt resultat. På onsdag rapporterar bland annat Castellum och Investor. Under torsdag och fredag duggar rapporterna tätt. Då rapporterar till exempel, Ericsson, Getinge, Tele2 (torsdag), samt Telia, Volvo, Atlas Copco, Husqvarna och Assa Abloy.

Läs fler inlägg på Börsflödet