H&M och banker tynger index

Stockholmsbörsen backade under fredagseftermiddagen. OMXS30 noterades 0,8 procent lägre vid 16-tiden. De flesta sektorer backar något, men det är framförallt nedgången i H&M och i bankaktier som tynger utvecklingen. På morgonen släppte H&M försäljningssiffror för Q2, mars-maj, som var sämre än väntat. Systemair, som vi idag höjt rekommendationen för, stiger med 2 procent.

På europabörserna är det en blandad utveckling med huvudsakligen små rörelser. Oro för handelskrig dämpar sentimentet på börserna sedan USA annonserat nya tullar mot Kina, som i sin tur sagt att det kommer kontra med tullar mot USA. Euro Stoxx 50 noterades 0,5 procent lägre strax innan klockan 16.

New Yorkbörserna har inlett dagens handel något lägre. Före fredagens börsöppning kom statistik som visade att USA Empire manufacturing index steg till 25,0 i maj, vilket kan jämföras med förväntningarna som enligt Reuters prognosenkät låg på 19,0.

 

Klockan 08:52

Hennes & Mauritz försäljning var oförändrad i det andra kvartalet (mars-maj), jämfört med samma kvartal året innan då försäljningstillväxten var 5 procent. Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 0,5 procent.

Mäklarstatistik visade nu på morgonen att priserna på bostadsrätter i riket som helhet sjönk 1 procent i maj jämfört med föregående månad. Samtidigt har det sålts 5 procent färre bostadsrätter hittills under 2018 än under samma period 2017. Den prisnedgång som varit det senaste året (-8 procent i riket som helhet) har tydligt påverkat marknaden. I maj steg villapriserna 1 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet