Börsen vände upp

Efter kraftiga initiala nedgångar vände Stockholmsbörsen upp för att stänga på dagshögsta. Även övriga större Europabörser handlades upp omkring 0,5 procent..

Vinnarna bland de större bolagen var Electrolux (som föll kraftigt i samband med Donald Trumps hot om Mexico-tullar) och Elekta, som steg med 4 procent. Swedish Match tappade nästan lika mycket efter att konkurrenten Altria förvärvat 80 procent av det schweiziska tobaksbolaget Burger Söhne, i syfte att utveckla affären med tobaksfria nikotinprodukter (konkurrent till Zyn).

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till definitiva 47,7 i maj, jämfört med 47,9 föregående månad och väntade 47,7. Motsvarande index för Sverige steg oväntat till 53,1 i maj, från 50,9 föregående månad. Väntat var ett index på 50,5. Amerikanbska inköpschefsindexet ISMsjönk till 52,1 i maj jämfört med 52,8 i april (väntat 53,0).

New York-börsen har inlett måndagens handel kring nollstrecket.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjönk kraftigt i fredags i och noteras nu till 2,12 procent, vilket är den lägsta nivån sedan september 2017.

Tisdagens agenda
Klockan 9:30 presenteras industriorder i Sverige och svensk fordonsstatistik för maj. I övrigt noterar vi inflations- och arbetslöshetssiffror från EMU klockan 11:00.

Heba handlas efter split 2:1. Mackmyra handlas exklusive teckningsrätt i nyemissionen.

Läs fler inlägg på Börsflödet