Hausse efter presidentval

Det är hausse på Europas börser under måndagen, efter att den EU-vänlige Emmanuel Macron vunnit flest röster i det franska presidentvalet och väntas ta hem den andra valomgången. Euro Stoxx 50 stiger med nära 4 procent under förmiddagens handel. Stockholmsbörsen stiger med något mer måttliga 1,6 procent. I toppen bland storbolagen ligger Tele2 (+6 procent), som kom med en stark rapport i morse (se nedan). Fönstertillverkaren Inwido stiger också med 6 procent efter en stark rapport. Dometic tappar 0,7 procent efter sin rapport..

Euron har stärkts mot dollarn efter det franska presidentvalet (EUR/USD har stigit till 1,086). Även kronan har stärkts kraftigt mot dollarn. USD/SEK noteras vid lunchtid till 8,83 och EUR/SEK till 9,59. Den tyska tioåriga statsobligationen steg med 7 räntepunkter till 0,32 procent i morse, medan den franska motsvarigheten sjönk 10 punkter till 0,84 procent.

Oljepriset noteras till 52,40 dollar per fat (brent) efter en svag föregående vecka.

 

Rapporter på morgonen
Tele2
presenterade en stark rapport för det första kvartalet med en försäljning som var 2 procent högre än väntat och ett justerat resultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) som 12 procent högre än väntat. Den viktiga svenska verksamheten utvecklas fortsatt starkt.

Inwido presenterade en rapport för det (säsongsmässigt lilla) första kvartalet som var långt bättre än förväntat. Försäljningen var 13 procent högre än väntat och det justerade rörelseresultatet hela 80 procent högre än konsensusprognosen. Orderingången ökade med 38 procent, jämfört samma kvartalet förra året. Detta bidrar till att orderboken ökar med 29 procent, vilket är viktigt för framtiden. Även om det första kvartalet är ett säsongsmässigt litet kvartal (och de procentuella avvikelserna därför är stora), talar de starka siffrorna för en god aktiekursutveckling idag.  

 

Detta händer idag
Denna vecka drar rapportperioden för det första kvartalet igång på allvar, med rapporter från merparten av tungviktarna. Före börsens öppning idag rapporterar bland annat Tele2, Inwido, Dometic, Byggmax och Beier REF. Klockan 12 rapporterar Investor och klockan 13 Sandvik. I morgon tisdag rapporterar bland annat Swedbank, Ericsson och Volvo.

Idag handlas Evolution Gaming (0,45 euro) och Öresund (4,75 kronor) exklusive utdelning.

På konjunkturfronten är det relativt tunt, med den tyska ekonomiska barometern IFO-index (april) klockan 10 som den mest intressanta punkten.

Läs fler inlägg på Börsflödet