Högre räntor och starkare krona - Handelsbanken Börsrum

Högre räntor och starkare krona

Stockholmsbörsen har handlats upp med 0,2 procent under torsdagsförmiddagen, efter att ha haft helgstängt igår. SSAB går bäst bland storbolagen med en uppgång på 4-5 procent. Getinge toppar förlorarlistan med en nedgång på nära 4 procent efter att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA har återkallat en hjärtpump från Getinges dotterbolag Maquet. Getinges IR skriver att bolaget själva berättade om problemen med den aktuella pumpen i början av maj och att de nya hjärtpumparna som säljs är åtgärdade..

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har stigit med hela 11 räntepunkter till 0,66 procent, i linje med stigande räntor i övriga Europa. Euron har stärkts mot dollarn från 1,17 till drygt 1,18 efter att ECB signalerat att tillgångsköpen (QE-programmet) kan komma att avslutas senare under året. Kronan har stärkts mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,67 och EUR/SEK till 10,25.

Oljepriset handlades oförändrat igår kring 75 dollar per fat (brent), trots större lageruppbyggnad än väntat i USA. Den amerikanska oljeproduktionen steg åter till en ny rekordnivå, vilket pressade WTI-priset på olja. Vid lunchtid hade oljepriset stigit till 75,60 dollar per fat (brent). Kopparpriset fortsätter att stiga och klättrade med 1,7 procent i går. Spänningarna stiger vid BHPs koppargruva Escondida efter att löneförhandlingarna strandat i lördags. Gruvan producerar 4,5 procent av världens koppar och drabbades av en strejk under 44 dagar i fjol, den längsta i Chiles historia.

Detta händer idag och i morgon
Efter en fullspeckad vecka med intressant ekonomisk statistik är avslutningen på veckan lugnare. Under torsdagen väntas industriordersiffror från Tyskland för april (kl 8:00) och defintiv BNP från EMU för det första kvartalet (11:00).

I morgon fredag presenteras aprilsiffror för industriproduktionen i Tyskland (8:00) och Frankrike (8:45). Från Sverige får vi statistik från SCB i form av småhusbaromtern för maj och hushållskonsumtionen under april (kl 9:30). G7-mötet i Kanada inleds. Clas Ohlson rapporterar för Q4 samt offentliggör försäljningssiffror för maj (före börsens öppning).

Läs fler inlägg på Börsflödet

Bloggarkiv

Se tidigare inlägg i placeringsbloggen. Välj månad här nedan.