Högre räntor och starkare krona

Stockholmsbörsen har handlats upp med 0,2 procent under torsdagsförmiddagen, efter att ha haft helgstängt igår. SSAB går bäst bland storbolagen med en uppgång på 4-5 procent. Getinge toppar förlorarlistan med en nedgång på nära 4 procent efter att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA har återkallat en hjärtpump från Getinges dotterbolag Maquet. Getinges IR skriver att bolaget själva berättade om problemen med den aktuella pumpen i början av maj och att de nya hjärtpumparna som säljs är åtgärdade..

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har stigit med hela 11 räntepunkter till 0,66 procent, i linje med stigande räntor i övriga Europa. Euron har stärkts mot dollarn från 1,17 till drygt 1,18 efter att ECB signalerat att tillgångsköpen (QE-programmet) kan komma att avslutas senare under året. Kronan har stärkts mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,67 och EUR/SEK till 10,25.

Oljepriset handlades oförändrat igår kring 75 dollar per fat (brent), trots större lageruppbyggnad än väntat i USA. Den amerikanska oljeproduktionen steg åter till en ny rekordnivå, vilket pressade WTI-priset på olja. Vid lunchtid hade oljepriset stigit till 75,60 dollar per fat (brent). Kopparpriset fortsätter att stiga och klättrade med 1,7 procent i går. Spänningarna stiger vid BHPs koppargruva Escondida efter att löneförhandlingarna strandat i lördags. Gruvan producerar 4,5 procent av världens koppar och drabbades av en strejk under 44 dagar i fjol, den längsta i Chiles historia.

Detta händer idag och i morgon
Efter en fullspeckad vecka med intressant ekonomisk statistik är avslutningen på veckan lugnare. Under torsdagen väntas industriordersiffror från Tyskland för april (kl 8:00) och defintiv BNP från EMU för det första kvartalet (11:00).

I morgon fredag presenteras aprilsiffror för industriproduktionen i Tyskland (8:00) och Frankrike (8:45). Från Sverige får vi statistik från SCB i form av småhusbaromtern för maj och hushållskonsumtionen under april (kl 9:30). G7-mötet i Kanada inleds. Clas Ohlson rapporterar för Q4 samt offentliggör försäljningssiffror för maj (före börsens öppning).

Läs fler inlägg på Börsflödet