IMF ser lägre tillväxt

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med sjunkande kurser, men vände upp efter lunch. Några minuter före stängning noterades OMXS30 0,1 procent högre. Ericsson toppar storbolagslistan med en uppgång på 2 procent, men gruv- och metallbolagen Boliden och SSAB har också en stark dag. KappAhl, som rapporterar i övermorgon, stiger med nära 5 procent. Storbankerna har däremot haft en tung dag med nedgångar kring 1 procent. New York-börserna har inlett tisdagens handel med stigande kurser..

IMF (Internationella valutafonden) har sänkt sina tillväxtprognoser. Den globala BNP-tillväxten väntas uppgå till 3,7 procent såväl i år som under 2019. Det är en nedrevidering från prognosuppdateringen i juli då det spåddes en ökning med 3,9 procent i år och nästa år. Tillväxten väntas därmed ligga på samma nivå som 2017. Tillväxtprognosen för Sverige sänktes något för 2018 (till 2,4 procent), men behölls oförändrad för 2019 (2,2 procent).

Kronan har försvagats mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 9,13 och EUR/SEK till 10,47. De svenska obligationsräntorna tickar upp med 0-1 punkt.

Läs fler inlägg på Börsflödet