Dollarkursen lägre än 9 kronor - trendvändning på gång?

Det har varit en lugn dag på börsen. Med en timme till stängning noteras OMXS30 en halv procent högre. Ericsson stiger nära 2 procent, men även flera verkstadsbolag utvecklas väl. Defensiva aktier sjunker tillbaka. Riskviljan har fått stöd av att USA bjudit in Kina till förnyade handelssamtal innan nästa omgång tullar införs. I USA har börserna inlett dagen högre. Vi noterar även att dollarn för första gången på en månad noteras lägre än 9 kronor. Detta är till glädje för många konsumentbolag, men inte för Ericsson och verkstadssektorn (om än dagens kronförstärkning - med 3 öre - är marginell).

Inflation och ECB i fokus

Stockholmsbörsen inledde dagens handel svagt ned, men har vänt upp under förmiddagen. Klockan 10:45 hade OMXS30 stigit med 0,3 procent. Boliden och Ericsson återfinns i toppen bland storbolagen med uppgångar kring 1,5 procent. Än bättre går det för Fingerprint Cards-aktien som stiger med drygt 5 procent till 11,45 kronor. Övriga större Europa-börser utvecklas i linje med Stockholmsbörsen..

 

Rörelserna på ränte- och valutamarknaderna är små. Inflationen i Tyskland var oförändrad i augusti jämfört med i juli, vilket var enligt den preliminära siffran. En dollar kostar 8,98 kronor och en euro kostar 10,44 kronor.

Priset på brentolja rekylerar ner något i dagens handel. Efter att ha handlats över 80 dollar per fat igår, kostar ett fat olja nu under 79 dollar.

Detta händer idag

Dagens agenda präglas av inflationssiffror för augusti från en rad marknader samt ECB:s räntebesked (kl 13:45) och den efterföljande presskonferensen med Mario Draghi (14:30). I vanlig ordning väntas ingen förändring av styrräntan. Även Bank of England ger räntebesked. Klockan 8:00 presenteras KPI för Tyskland och klockan 14:30 presenteras KPI för USA.

Läs fler inlägg på Börsflödet