Initialt lägre kurser

Stockholmsbörsen väntas öppna dagens handel med lägre kurser. Europaterminen noteras 0,4 procent lägre. New York-börsen (S&P 500) stängde 0,3 procent högre, men tappade 0,2 procent efter Stockholmsbörsens stängning. Teknik och Energiförsörjning var bästa sektorer. Material var sämsta sektor. Apple steg med drygt 2 procent och närmar sig åter högstanivåer. Efter stängning meddelades att Elon Musk har stämts av den amerikanska finansinspektionen, vilket fick Tesla-aktien att rasa i efterhandeln..

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har tickat ner en punkt till 3,05 procent. Med stöd av Feds räntebesked, starka BNP-siffror i USA, hemtagningar av kapital inför årsskiftet och fokus på en vidgad ränteskillnad har dollarn har handlats upp mot euron, och till årshögsta mot japanska yen. USD/SEK noteras till 8,84 och EUR/SEK till 10,29.

Oljepriset steg i går sedan USA meddelat att det inte är aktuellt att sälja av strategiska lager för att kompensera före det höga oljepriset och sanktionerna mot Iran. Oljan går nu mot den tredje veckovisa uppgången i rad, den längsta sviten på fyra månader. På morgonen kostade brentoljan 81,40 dollar per fat.

De asiatiska börserna har uppvisat stigande kurser överlag. Tokyobörsen steg med 1,4 procent, med stöd av en svagare yen. Vid klockan 8:15 hade Hongkongbörsen stigit med 0,2 procent och Shanghaibörsen med 0,6 procent. Fastighetsaktier sjönk dock i Hongkong efter att det rapporterats om sjunkande huspriser för första gången sedan mars 2016. Stigande räntor tros ligga bakom (Hongkongdollarn är kopplad till USA-dollarn). Hongkongs bostadsmarknad befaras vara världens mest övervärderade fastighetsmarknad och där risken för en bostadsbubbla är som störst, enligt UBS Global Real Estate Bubble Index, som släpptes igår.

Läs fler inlägg på Börsflödet