Försiktig start på veckan

Börsveckan har fått en försiktigt, positiv start. I London steg FTSE-100 med 1,0 procent där råvarubolagen steg. I Frankfurt var DAX 30-index ned 0,2 procent där fordonsaktierna tyngde. Vid 17-tiden noterades OMXS30 +0,1 procent högre. Telia och Swedish Match toppade på storbolagslistan, medan Alfa Laval och Nordea gick åt andra hållet.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 52,5 i augusti, från oreviderade 57,4 månaden före. Industrin visade därmed det svagaste stämningsläget på två år i Sverige. Det största negativa bidraget lämnades av delindex för produktion, följt av delindex för orderingång. Men trots nedgången är utvecklingen i tillverkningsindustrin fortsatt expansiv.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till definitiva 54,6 i augusti, jämfört med 55,1 föregående månad. Kinas inköpschefsindex för industrin fortsatte också nedåt och noteras strax över den viktiga 50-nivån, som är gränsen mellan en växande och krympande ekonomi.

Inköpschefsindex för USA (ISM) kommer imorgon. De amerikanska börserna har stängt idag (pga. Labor Day), men öppnar återigen i morgon.

Läs fler inlägg på Börsflödet