Storbolag tyngde index

Drivet av nedgångar i storbolagen AstraZeneca, HM och Volvo sjönk Stockholmsbörsen tillbaka i dagens handel. Omsättningen har varit låg, cirka 8 miljarder kronor, och index har varit nära nollstrecket. I USA har börserna inlett dagen med små rörelser. I morgon kommer rapporter från bland annat Oriflame, Loomis, Cherry och Hemfosa. ICA och SAS presenterar månadssiffror för oktober, medan ÅF, Stora Enso och Ericsson håller kapitalmarknadsdagar. På makrofronten får vi bland annat amerikanska oljelager, en prognos över den svenska julhandeln (HUI) och inflationsförväntningar i Sverige (TNS Prospera).


Japanska börsen på 25-årshögsta

Stockholmsbörsen öppnade försiktigt upp på tisdagen. Klockan 10:30 noterades OMXS30 0,2 procent högre, vilket var i linje med merparten större övriga Europabörser. Såväl Mekonomen (-9 procent) som CLX (-8 procent) faller efter sina rapporter på morgonen (se nedan). Lundin Petroleum och Mining är förmiddagens två storbolagsvinnare med uppgångar kring 1,5 procent..

 

De svenska marknadsräntorna är relativt oförändrade, samtidigt som kronan försvagas något mot dollarn (till 8,42) och handlas oförändrat mot euron (till 9,75).

Oljepriset steg med 3,7 procent igår efter oro för ökad instabilitet i Saudiarabien. På förmiddagen kostade ett fat olja 64 dollar (brent), vilket är den högsta nivån sedan juni 2015. Det är en blandad kompott av händelser som driver priset högre. Oron för instabilitet i Saudiarabien har ökat efter att mer än ett dussin prinsar, ministrar och förmögna samt ledare för det statliga oljebolaget Aramco arresterats under antikorruptionskampanjen ledd av kronprins Mohammad bin Salman Al Saud. Dessutom bidrar oroligheter kring Nigeria och Venezuelas skuldsituation till en högre riskpremie. Ett ökat konsensus kring ett förlängt OPEC-avtal i slutet av månaden och det största fallet i antalet aktiva riggar på över ett år i USA har också bidragit till ett högre oljepris. Ikväll kommer ytterligare data från EIA (månadsrapport) och API (oljelager i USA) som kan komma att påverka oljepriset.

De asiatiska börserna har sammanvägt stigit till nytt 10-årshögsta. Tokyobörsen stängde hela 1,7 procent högre på den högsta nivån sedan januari 1992. Hongkongbörsen handlades upp 1,4 procent och Shanghaibörsen 0,8 procent.

Rapporter på morgonen
CLX, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, presenterade en nettoförsäljning för det tredje kvartalet som var något högre än konsensusprognosen, men ett justerat EBITDA som var något lägre än väntat. Negativt var att divisionen Enterprise redovisade 3 procent negativ organisk tillväxt. Divisionen Operator redovisade dock ett starkt kvartal med 16 procents ökning av intäkterna och 39 procents EBITDA-marginal.

Bildelsförsäljaren Mekonomen presenterade en svagare rapport för det tredje kvartalet än väntat. Rörelseresultatet på 127 miljoner kronor kan jämföras med förväntade 152 miljoner kronor. Intäkterna uppgick till 1 414 miljoner kronor, mot väntade 1 455 miljoner. Rörelsemarginalen blev 9,0 procent, mot väntande 10,4 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet