Nedgången ser ut att fortsätta i USA

Efter en svag förmiddag med en nedgång för OMXS30 på 1,5 procent vände börsen riktning vid lunchtid. I skrivande stund noteras index blott 0,4 procent lägre. Vi noterar dock att OMXS30 noterats under 1500-nivån idag, vilket är andra gången på kort tid. Förra gången var den 6 februari. En stängning över 1500 kan vara viktigt för sentimentet bland investerarna under kommande vecka. De ledande europabörserna sjunker runt 1 procent och i USA backar börserna cirka 0,5 procent. Det har varit lugnt på valutamarknaden under eftermiddagen, men på råvarumarknaden noterar vi att oljepriset fortsatt högre. Brentoljan kostar nu strax över 70 dollar per fat, den högsta nivån på 7 veckor.


Kraftiga kursfall i Asien

Stockholmsbörsen har öppnat fredagens handel med att falla ytterligare 1,4 procent, vilket innebär att OMXS30 fallit med omkring 6 procent under veckan. Den globala oron för ett eskalerande handelskrig dominerar börsstämningen. Swedbank, som delar ut 13 kronor, toppar förlorarlistan med ett kursfall på drygt 7 procent (drygt 14 kronor). MTG går mot strömmen och stiger drygt 2 procent efter offentliggörandet om en uppdelning av bolaget (se nedan).

 

 

 

S&P 500 stängde 2,5 procent lägre, efter att ha handlats ner med cirka 1 procentenhet efter Stockholmsbörsens stängning. Oro för ökade handelshinder präglar fortsatt marknaden. President Donald Trump gick som väntat vidare med handelstullar på stål och aluminium mot bland annat Kina, samtidigt som ytterligare handelsåtgärder aviserades mot Kina som man har stora handelsunderskott med. Samtidigt ska USA ge tillfälliga undantag till bland annat Europa från stål- och aluminiumtullarna som träder i kraft idag. Kina har svarat med att annonsera importtullar på en del amerikanska varor, såsom vissa livsmedel och återvunnet aluminium och stålrör. Facebook tappade ytterligare 2,7 procent, och har nu tappat drygt 10 procent (motsvarande 50 miljarder dollar) sedan förtroendekrisen för bolaget inleddes. Finans (-3,7 procent) var den sektor som backade mest. Volatiliteten (VIX) steg till 23,3 (17,9).

De asiatiska börserna uppvisade kraftiga kursfall i spåren av ökad risk för handelskrig. Tokyobörsen stängde 4,5 procent lägre då en starkare yen förstärkte kurspressen. Hongkongbörsen tappade 2,4 procent och Shanghaibörserna 2,9 procent.

 Kronan försvagas ytterligare och noteras vid lunchtid till USD/SEK till 8,27 och EUR/SEK till 10,20. Rörelserna på den europeiska räntemarknaden är förhållandevis små.

MTG delas upp i två bolag
I morse offentliggjorde styrelsen i MTG planerna på att dela upp bolaget i två delar där Nordic Entertainment, som består av bolaget traditionella verksamhet inom tv, kommer att delas ut till aktieägarna. Det kvarvarande MTG kommer att bestå av bolagets verksamhet inom e-sport och digital videoinnehåll. Styrelsen avser att föreslå utdelningen och noteringen av aktierna vid en extra bolagsstämma under andra halvan av 2018.

Läs fler inlägg på Börsflödet