Kraftigt oljeprisfall

Stockholmsbörsen handlas kring nollstrecket vid lunchtid på onsdagen. Handelsbanken (-3,5 procent) toppar förlorarlistan efter att ha rapporterat ett resultat som var lägre än konsensusprognosen till följd av högre kreditförluster i Danmark än väntat. ICA gruppen stiger med 2 procent efter sin kvartalsrapport, medan ABB tappar ungefär lika mycket efter sin (se nedan)..

Handelsbanken dagens förloraraktie

Källa. SIX.

 

Oljepriset har fallit med cirka 2 dollar per fat efter gårdagens statistik från API som visade att de amerikanska lagren av råolja ökade med 14,2 miljoner fat under förra veckan (väntat var +2,5 miljoner fat). Detta var den näst största ökningen någonsin i USA. Mer viktig information för oljemarknaden kommer klockan 16:30 i eftermiddag då EIA rapporterar oljelager i USA. Vid lunchtid handlas oljan till 54,70 dollar per fat (brent). 

 

Rapporter på morgonen (från klockan 8:50)
ABB:s justerade rörelseresultat för det fjärde kvartalet var 13 procent lägre än konsensusprognosen till följd av en betydligt lägre marginal än väntat. Detta motverkas delvis av att orderingången var 3 procent högre än väntat.

ICA presenterade en rapport för det fjärde kvartalet som var i linje med förväntningarna. Den föreslagna utdelningen om 10,50 kronor (motsvarande en direktavkastning på 3,7 procent) var dock något högre än väntat.

Carlsberg levererade en odramatisk rapport där såväl försäljningen som resultatet var i linje med prognoserna, varför begränsade förändringar av marknadens prognoser lär ske.

Försäkringsjätten Sampo redovisade ett resultat före skatt som var 11 procent högre än väntat samt en utdelning som var i linje med förväntningarna. Merparten rader i resultaträkningen var bättre än väntat. Mycket talar för en stark utveckling i dagens handel.

Läs fler inlägg på Börsflödet