"Extreme Fear" enligt CNN:s index

Det är en dyster dag på aktiemarknaden. Stockholmsbörsen backar med nära 2 procent, vilket är en liknande utveckling som på de ledande europabörserna. I USA har handeln varit igång en timma – och även där är nedgångarna betydande, cirka 2 procent. CNN:s indikator som mäter vilken känsla (av girighet eller rädsla) som regerar på den amerikanska börsen signalerar ”extreme fear”. Indexet är nedpressat till 9, vilket är ovanligt lågt. Historiken visar att det ofta kommer en positiv rekyl efter att fear & greed index nått dessa nivåer. Frågan är om rekylen kommer redan i morgon, eller om skräcken satt sina klor i börsen för en längre tid…

här hittar du mer info om fear & greed index:

https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

 

 


Kursfall efter ras i Asien

Stockholmsbörsen har inlett tisdagens handel med sjunkande kurser. Vid lunchtid noteras OMXS30 1,5 procent lägre. Swedbank går mot strömmen med en mindre uppgång efter en stabil rapport i morse. Tillsammans med Arjo är MTG förmiddagens stora kursvinnare med en uppgång på nära 3 procent efter en stark rapport på morgonen (se nedan). Försvarskoncernen Saab tappar 14 procent efter en rapport som inte föll investerarna på läppen..

 

Marknadsräntorna har vänt ner, samtidigt som kronan försvagats något. EUR/SEK noteras till 10,34 och USD/SEK till 9,01.

Oljepriset har fallit till 78,40 dollar per fat (brent). Även merparten basmetallpriser har backat.

De asiatiska börserna studsade tillbaka efter måndagens starka utveckling. Tokyobörsen stängde 2,7 procent lägre. Hongkong- och Shanghaibörserna föll med 3,1 respektive 2,7 procent.

New York-börsen (S&P 500) föll sammantaget med 0,4 procent och tappade 0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Teknik och Sällanköpsvaror var de enda två sektorerna på plus, medan Finans utvecklades sämst med en nedgång på drygt 2 procent. Essity-konkurrenten Kimberly-Clark presenterade en vinst per aktie för det tredje kvartalet som var cirka 5 procent bättre än väntat, men aktien föll ändå med 3,5 procent. Flera teknikaktier, inklusive jättarna Alphabet, Amazon och Microsoft (som alla rapporterar på torsdag), steg runt 1 procent.

Rapporter på morgonen
Swedbank
presenterade en solid rapport för det tredje kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 14 procent till 7.061 miljoner kronor, vilket var 11 procent högre än konsensusprognosen. I resultatet ingår en engångspost på 200 miljoner kronor, men även borträknat denna var rörelseresultatet betydligt bättre än väntat. Räntenettot på 6.326 miljoner kronor var i linje med såväl förra årets nivå som med förväntningarna, medan provisionsnettot på 3.336 miljoner kronor var 5 procent högre än väntat. Lägre kostnader och kreditförluster än väntat bidrog också till det starka resultatet.

MTG redovisade en omsättning som var i linje med konsensusprognosen, men tack vare god kostnadskontroll var det justerade rörelseresultatet hela 20 procent bättre än väntat. Negativt var att MTG skriver att man väntar sig att den viktiga e-sportsrelaterade försäljningen kommer att minska under fjärde kvartalet för att åter växa under 2019.

Fönstertillverkaren Inwidos nettoomsättning ökade med 7,9 procent under det tredje kvartalet 2018 till 1.682 miljoner kronor. Den organiska tillväxten uppgick till -1 procent. Det justerade rörelseresultatet ökade med 15 procent till 196 miljoner kronor. Såväl orderingång som försäljning och resultat var dock något lägre än väntat.

Läs fler inlägg på Börsflödet