Lugnt i Europa, FPC handelsstoppat

Det har varit en lugn förmiddag på börsen. Index backar 0,3 procent under låg omsättning. Energi är enda sektor som stiger, drivet av en uppgång runt 1 procent för Lundin Petroleum. Aktien får stöd av att priset på olja stiger 1 procent, till 67 dollar per fat. Fingerprint har handelsstoppats efter rykten om att att prognoserna i marknaden ligger för högt inför Q1-rapporten 3 maj. I London och Helsingfors stiger börserna försiktigt, men i övrigt är det idel nedgångar i Europa. På valutamarknaden försvagas kronan marginellt mot både EUR och USD, som noteras i 10,08 respektive 8,17.

Kursras i FacebookStockholmsbörsen väntas öppna strax över nollstrecket idag. Europaterminen noteras 0,3 procent högre. New York-börserna inledde gårdagens handel med kraftiga fall, men stabilserade sig något efter Stockholmsbörsens stängning. Inför Federal Reserves räntesignaler på onsdagskvällen fortsatte mycket av nyhetsflödet att ha med eventuella tullar och risk för handelskrig att göra.

Dow Jones och S&P 500 stängde båda ned 1,4 procent, medan det teknikorienterade Nasdaq backade 1,8 procent. Sektormässigt leddes nedgången av teknikrelaterade aktier, men även oljerelaterade aktier backade. Verkstadsbolag och banker klarade sig relativt bättre i motvinden. Bland enskilda aktier var Facebook i fokus och aktien föll med drygt 7 procent. Bolaget riskerar att dömas till höga böter som följd av att man låtit analysföretaget Cambridge Analytica få tillgång till information om 50 miljoner Facebook-användare.

 

 

 

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen steg en räntepunkt till 2,86procent. Räntorna sjönk inledningsvis efter svensk stängning på måndagen i samband med aktiekursfallet på Wall Street. Senare på dagen vände de amerikanska räntorna uppåt igen i takt med att börsen återhämtade sig från tidigare bottennoteringar, medan dollarn var relativt stabil. En dollar kostar just nu 8,16 kronor och en euro 10,08 kronor.

Oljepriset (brent) är upp 0,7 procent i dagens handel. Ett fat Brentolja kostar just nu 66,56 dollar.

De ledande asiatiska börserna utvecklades åt lite olika håll med en viss dragning nedåt efter de amerikanska börsnedgångarna. I Japan gick teknikbolag svagare än den bredare börsen och Tokyobörsen stängde 0,5 procent lägre. Vid 8:30-tiden var både Shanghai- och Hongkongbörsen upp 0,1 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet