Kursras efter ökade spänningar

Det har varit en dyster dag på Stockholmsbörsen med kraftiga kursfall. OMXS30 stängde 2,9 procent lägre, med betydande fall för råvaru- och konjunkturkänsligt. Bidragande till detta är ökade spänningar efter att Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, gripits i Kanada på en begäran från USA om utlämning. Detta har ökat oron för att handelssamtalen mellan USA och Kina skulle kunna påverkas negativt av gripandet..

Sektorkollegan Ericsson gick mot strömmen och steg med nära 2 procent. Autoliv befarar att EU-kommissionen kommer att utfärda ytterligare böter i samband med den återstående delen av utredningen om konkurrensbrott och reserverar därför motsvarande nästan 1,9 miljarder kronor. Aktien var ner drygt 6 procent. Även Boliden och Hexagon tappar 5-6 procent. New York-börserna, som var stängda igår, har inlett dagens handel med 2,8 procent lägre kurser.

Idag har OPEC-mötet inletts i Wien, ett möte som kan få stora konsekvenser för oljepriset framöver. Oljepriset har fallit till 59 dollar per fat efter rykten om lägre produktionsminskningar än väntat. Besked väntas under morgondagen.

De amerikanska obligationsräntorna har fortsatt ner. Under de senaste veckorna har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan fallit från 3,24 procent till 2,85 procent. Även tvåårsräntan har fallit under denna period, men inte lika mycket, och uppgår nu till 2,71 procent. Det innebär att den så kallade avkastningskurvan (relationen mellan långa och korta räntor) har blivit flackare. Många investerare håller ett extra öga på avkastningskurvan, då en inverterad amerikansk avkastningskurva brukar sägas förebåda recessioner (och börsfall). Se graf.


Läs fler inlägg på Börsflödet