+6% på en månad

I slutet av augusti bottnade Stockholmsbörsen vid 1520. Idag noteras index på 1620, vilket innebär en uppgång över 6 procent. Idag avancerar index med 0,6 procent, drivet av banker och verkstadsbolag. Håller uppgången i sig kan vi räkna till 8 dagar i rad med stigande index. Det är ovanligt, men inte unikt. På valutamarknaden noterar vi att dollarn (även euron, men i mindre grad) har fortsatt att stärkas. Nu kostar USD 8,16 kronor, att jämföra med i början på månaden då den noterades strax under 7,90. Stigande dollarkurs uppskattas av många svenska bolag som har relativt stor del av försäljningen i USD. På europabörserna noteras överlag mindre uppgångar i dagens handel.

Inför öppning 

Stockholmsbörsen väntas öppna något över nollstrecket idag. Europaterminen noteras 0,2 procent högre. New York-börserna visade på en stabilisering i tisdagshandeln efter några dagar av nedgångar. Vid stängning var Dow Jones oförändrat, likaså S&P500, medan Nasdaq avancerade med 0,2 procent. 

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen handlas på 2,19 procent. USA-räntorna handlas något högre överlag och dollarn har stärkts till något i spåren av kommentarer från Fed-chefen Janet Yellen och föreslagna skattereformer från Trump (sänkt bolagsskatt till 20 procent från nuvarande 35 procent). En euro kostar 9,58 kronor och en dollar 8,13 kronor.

Olja- Brent håller sig vid 59-dollarsnivån. Tisdagskvällens USA-oljelagerstatistik från API, som oväntat visade på en nedgång, har bidragit positivt åt oljepriserna.

De ledande asiatiska börserna visade på små indexrörelser på onsdagen. I Tokyo stängde Nikkei 225-indexet 0,4 procent lägre. Klockan 08:35 var Hongkongbörsen upp 0,3 procent medan Shanghaibörsen noterades 0,2 procent högre. 

Läs fler inlägg på Börsflödet