ABB vinnare på positiv börs

I spåren av ökad optimism kring utvecklingen vad gäller handelstvisten mellan USA och Kina stiger Stockholmsbörsen för andra dagen i följd. En knapp timme före börsstängning har OMXS30 handlats upp med 1,5 procent, vilket var i linje med övriga större Europabörser. New York-börsen har inlett onsdagens handel med att stiga med 1,1 procent..

ABB handelsstoppades efter uppgifter om att man befinner sig i slutliga förhandlingar om att sälja sin enhet Power Grids till Hitachi. Handeln återupptogs klockan 12 efter att ABB bekräftat att diskussioner förs med Hitachi om att omdefiniera sitt existerande strategiska Power Grid-partnerskap, som aviserades i december 2014. ABB uppger dock att det inte är säkert att en transaktion kommer att ske, eller vid vilken tidpunkt, i vilken struktur eller till vilka villkor en eventuell transaktion görs. Enligt tidigare uppgifter från nyhetsbyrån Nikkei ska ABB först knoppa av Power Grids till ett separat bolag som Hitachi initialt förväntas köpa cirka 50 procent av. Sedan kommer Hitachi att göra bolaget till ett helägt dotterbolag under kommande år. Det pris som sägs ha diskuterats ligger i intervallet 600-800 miljarder yen för halva verksamheten, motsvarande 10,5-14,1 miljarder dollar för hela verksamheten. Många investerare, inklusive ABB:s näst största ägare Cevian, har tryckt på för en förenkling av bolagets struktur. Aktien är upp drygt 4 procent och är därmed dagens storbolagsvinnare.

H&M går mot strömmen med ett kursfall kring 3 procent, efter att konkurrenten Inditex presenterat en svagare kvartalsrapport än väntat och Superdry vinstvarnat.

Kronan har försvagats mot euron, och de svenska obligationsräntorna sjunkit efter att konsumentpriserna för november publicerats. KPIF (KPI med fast ränta) sjönk 0,1 procent i november jämfört med föregående månad, enligt SCB. Jämfört med samma månad föregående år uppgick inflationen till 2,1 procent (under oktober uppgick KPIF till 2,4 procent). Novembersiffran var marginellt lägre än väntat, och en bit lägre än Riksbankens prognosbana. Till följd av den återhållna inflationen, tror vi inte att Riksbankens direktion är redo för att enhälligt rösta för en styrräntehöjning på decembermötet. Vi tror att ordförande Stefan Ingves föredrar en enhällig direktion vid Riksbankens första höjning på sju år, och vårt huvudscenario om en höjning i februari kvarstår.

Detta händer i morgon
Torsdagens huvudpunkt på den ekonomiska agendan är ECB:s räntebesked klockan 13:45 och Mario Draghis efterföljande pressträff. I övrigt under torsdagen presenteras svenska sysselsättnings- och arbetslöshetssiffor. ICA Gruppen håller kapitalmarknadsdag.

På fredag presenteras preliminära inköpschefsindex på en rad olika marknader.

Läs fler inlägg på Börsflödet