Lättnadsrally efter G20

Stockholmsbörsen har inlett veckans handel med att stiga cirka 1,5 procent. Helgens G20-möte medförde en tillfällig vapenvila i handelskonflikten mellan USA och Kina, vilket gav ett positivt avtryck på Asienbörserna under måndagen..

Kinas valuta stärktes också efter beskedet om att USA gått med på att inte höja tullarna på ett antal kinesiska varor från 10 till 25 procent i januari, som president Trump tidigare varnat för. Att inte införa nya tullar är dock inte samma sak som att dra tillbaka de existerande tullar som har införts i år. Den tillfälliga vapenvilan bör dock gynna sentimentet på börsen kortsiktigt. Relationerna mellan USA och Kina är något som kommer att få mycket fokus även framöver. Cykliska aktier som tagit mycket stryk under hösten går starkt och SSAB är förmiddagens storbolagsvinnare med en uppgång på drygt 6 procent. Starbreeze och en handfull dotterbolag har på måndagen ansökt om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. Aktien är ner 65 procent.

Optimismen från G20-mötet har synts även på råvarumarknaden, där priset på såväl olja som metaller stiger. Brentoljan kostar nära 62 dollar per fat. Kronan har stärkts med 5-6 öre mot dollarn (9,04) och euron (10,26).

Läs fler inlägg på Börsflödet