Börsen mot starkt avslut på veckan

Stockholmsbörsen går starkt i fredagens handel. Under seneftermiddagen noteras OMX30 0,7 procent högre med Volvo som draglok. Volvo med cirka 7 procent stiger efter att företaget annoserat ett nytt marginalmål som följts upp av ett antal rekommendationshöjningar, vilket fått kursen att klättra. Verkstad är dagens vinnarsektor, medan Bank går svagast. Om uppgången håller i sig till stängning kommer Stockholmsbörsen uppvisa plussiffror för denna vecka. New York-börserna inledde svagt på plus, trots svaga jobbsiffror..

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 156.000 personer i augusti. Arbetslösheten var 4,4 procent, jämfört med 4,3 procent månaden före. Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 180.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 4,3 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 54,7 i augusti, från reviderade 60,3 månaden före (60,4). Väntat var ett utfall på 59,9. Euroområdets motsvarighet industrin steg till definitiva 57,4 i augusti, jämfört med 56,6 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på just 57,4 i linje med den preliminära statistiken. Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 51,6 i augusti jämfört med 51,1 i juli. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 51,0.

Marknadsräntorna och valutakurserna har inte pårverkats särskilt mycket av dagens statistikskörd. En euro kostar 9,48 kronor och en dollar 7,97 kronor.

Oljepriset stack upp igår, efter nedgångar tidigare i veckan bland oro om hur stormen Harvey kan påverka USA:s raffinaderier. USA:s största raffinaderi, Port Arthur i Texas, beräknas hållas stängt upp till två veckor på grund av reparationer. Nordsjöoljan (Brent) är dock ned något i dagens handel och noteras till 52,60 dollar per fat.

Läs fler inlägg på Börsflödet