Nedåt i Europa, med Sverige i täten

Med en nedgång om 0,5 procent är Stockholmsbörsen den den sämsta aktiemarknaden i Europa idag. Omsättningen är låg, endast 1,6 miljarder kronor på OMXS30. Sektorvis noterar vi att Verkstad och Råvaror har det tufft, medan Finans klarar sig relativt bra. Detta är ett mönster som synts sedan början på juni. De stora exportbolagen, av vilka många finns inom Verkstadssektorn, är särskilt känsliga för tullar och handelshinder, om vilket det kommer utspel från USA och Kina så gott som dagligen. Stockholmsbörsen har gått kräftgång sedan årsskiftet. "Handelskrig" och vikande konjunktur är faktorer som oroar investerarna. Därför blir det extra intressant att höra vad bolagen säger om framtiden i samband med kvartalsrapporterna under kommande veckor.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen föll något, och noteras 2,83 procent. Kronan har stärkts mot både dollarn och euron. En dollar kostar 8,83 kronor och en euro 10,30 kronor. Priset på råolja är fortsatt på höga nivåer. Ett fat (Brent) noteras kring 78 dollar. 

Hotet om ett eskalerat handelskrig tynger de asiatiska börserna. På fredag väntas USA införa ytterligare tullar mot Kina, som då kan svara med fler tullar mot amerikanska varor. Klockan halv nio i morse hade både Shanghai- och Hongkongbörserna fallit med 1,1 procent. Tokyobörsen stängde marginellt lägre, efter att ha återhämtat sig i slutet av dagen. 

Kinas inköpschefsindex, PMI, för tjänsteindustrin, enligt Caixin, steg under juni till 53,9 från 52,9 månaden före. Marknaden hade väntat sig en minskning till 52,7.

Vid sitt möte igår beslutade Riksbankens direktion, som väntat, att behålla den låga styrräntan, -0,50 procent. Den svenska centralbanken ser fortfarande framför sig att inflationen stabiliseras runt målet de närmaste åren, givet att man går långsamt fram med sina räntehöjningar.

Läs fler inlägg på Börsflödet