Handelsoptimism och kronförsvagning ger stöd åt börsen

Uppgången håller i sig på Stockholmsbörsen. Index stiger en halv procent med Verkstad som bästa sektor. Hyggliga uppgångar syns även i storbolag som AstraZeneca, Ericsson och Swedbank. Nordea är dagens förlorare på OMXS30. Aktien tappar 5 procent på misstankar om penningtvätt. I USA noteras börserna cirka 0,5 procent högre. Förnyad optimism om ett handelsavtal mellan Kina och USA bidrar till det positiva sentimentet bland investerarna. På valutamarknaden noterar vi att kronan försvagats ytterligare. USD och EUR kostar nu 9,31 respektive 10,55. Oljepriset - som sjönk kraftigt i slutet av förra veckan - rekylerar uppåt idag med 2 procent.

Upp för Verkstad, ned för Bank (kl. 09.54)
Med stöd av uppgångar i USA i fredags och i Asien under morgonen har europabörserna inlett veckan med stigande kurser. Uppgångarna är dock små. Stockholmsbörsen stiger 0,2 procent. Medan verkstadsbolag utvecklas relativt starkt håller bankerna tillbaka index. Nordea rasar 6 procent efter uppgifter om misstänkt penningtvätt och drar med sig Swedbank och SEB i fallet. SHB stiger marginellt. På valutamarknaden försvagas kronan en aning. 


Det är en lugn start på veckan vad gäller ekonomisk statistik och rapporter. I morgon kommer inköpschefsindex för tjänstesektorn från en rad marknader, vilket torde få mycket fokus. På de asiatiska börserna har stämningen varit god under måndagen. Börserna steg på bred front efter söndagens rapporter i Wall Street Journal om att USA och Kina är "i slutskedet" av förhandlingar om ett handelsavtal inkluderande lägre kinesiska tariffer på amerikanska produkter.

 

Agendan
Det är en lugn start på veckan vad gäller ekonomisk statistik och rapporter. Från USA kommer idag data på bygginvesteringar i december (kl. 16.00) och från EMU får vi uppgifter om investerarförtroendet (Sentix kl 10.30). I morgon kommer inköpschefsindex för tjänstesektorn från en rad marknader.

Läs fler inlägg på Börsflödet