Breda nedgångar

Nedgången har fortsatt under eftermiddagen. Stockholmsbörsen backar runt en procent, vilket är i linje med ledande europeiska och amerikanska börser. Riskaversionen syns även i en betydande kronförsvagning och uppgång i dollar och schweizerfranc. Guldpriset, som brukar stiga i tider av oro, är dock oförändrat. Den starkare dollarkursen håller tillbaka guldpriset. På Stockholmsbörsen klarar sig defensiva papper som Swedish Match, Telia och Tele2 bra, medan cykliska aktier inom råvaru- och verkstadssektorn ligger i täten av nedgången. Lundin Mining faller drygt 6 procent efter gårdagens uppgifter om mutmisstankar (se nedan).

New York-börsen sjönk med 0,7 procent, efter att ha handlats ner med 0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Marknaderna tyngdes bland annat av svaga ekonomiska signaler i Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book samt en sänkt konjunkturprognos från OECD. Även merparten asiatiska börser faller i spåren av svagare konjunkturutsikter.

Enligt Beige Book-rapporten hölls privatkonsumtionen tillbaka av ett tufft vinterväder och högre kreditkostnader. Inom tillverkningssektorn syntes visserligen en förstärkning, men företagen rapporterade oro kring svagare global efterfrågan, högre kostnader på grund av tullar och pågående osäkerhet kring handelsregler. Enligt rapporten förblev arbetsmarknaden stram, men trots den stramare arbetsmarknaden rapporterade en majoritet av distrikten bara måttligt högre löner och blygsamma till måttliga uppgångar för övergripande priser. Flera distrikt noterade att prisökningarna var starkare på insatsvaror än på försäljningspriserna i senare led. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen tickade ner med 3 punkter till 2,69 procent.

Lundin Mining föll med 5 procent på Torontobörsen (efter att initialt ha fallit drygt 10 procent) efter medieuppgifter om att chilenska åklagare misstänker att mutor påverkat förlängningen av Lundin Minings gruvlicens i Chile. Lundin Mining skriver i ett pressmeddelande att man inte är medvetet om att bolaget eller Candelaria-gruvan i Chile skulle vara föremål för någon granskning, och att man endast åtagit sig att under en flerårsperiod investera 23,6 miljoner dollar i samhället Tierra Amarilla där Candelaria-gruvan ligger.

Detta händer idag
Idag ligger fokus på Europa. Klockan 13:45 ger ECB räntebesked (ingen ränteförändring väntas) och klockan 14:30 inleds Mario Draghis pressträff. I övrigt får vi BNP- och sysselsättningssiffror för det fjärde kvartalet (kl 11:00) från EMU. Från SCB får vi småhusbaromteren för februari (kl 9:30). Före börsöppning presenterar SAS trafiksiffror för februari.

Läs fler inlägg på Börsflödet