Positiv inledning på veckan

Stockholmsbörsen steg med 0,6 procent under måndagen. Råvarusektorn gick starkt i spåren av stigande råvarupriser. SSAB och Boliden toppade vinnarlistan med en uppgång på 4,6 procent respektive 3,5 procent med bidrag från högre järnmalms- och metallpriser (se nedan). New York-börserna har inlett veckan med mindre uppgångar..

Lundin Petroleum föreslår en avknoppning av tillgångarna i Malaysia, Frankrike och Nederländerna till ett nybildat bolag, International Petroleum Corporation ("IPC"), och att dela ut aktierna i IPC proportionellt till Lundin Petroleums aktieägare. Det framgår av ett pressmeddelande. Tre aktier i Lundin Petroleum kommer att ge rätt till en aktie i IPC. IPC har ansökt om att notera aktierna på Torontobörsen och avser även att notera aktierna på Nasdaq Stockholm. Lundin Petroleums tillgångar i Norge representerar i dagsläget 96 procent av Lundin Petroleums reserver och 88 procent av Lundin Petroleums produktionsprognos för 2017. Aktien steg med 1,5 procent.

Råvaror i topp på OMXS30

Källa. SIX.

Priset på järnmalm fortsatte upp under gårdagen. Järnmalmspriset (för leverans i kinesiska Qingdao) steg till 92:20 dollar per ton, vilket är 6 procent högre än i fredags (då priset steg med 4 procent). Därmed har priset mer än fördubblats sedan i december 2015 och nått den högsta nivån sedan augusti 2014. En stark efterfrågan från Kina är huvudorsaken till uppgången.

Den svenska tioåriga statsobligationen tickade upp med 5 räntepunkter till 0,71 procent. Klockan 17:30 noterades USD/SEK till 8,93 och EUR/SEK till 9,47.

 

Detta händer i veckan
Inledningen på veckan är lugn ur ett makroperspektiv. I övrigt under veckan är det mest intressanta viktiga inflationssiffror från USA (onsdag) och Sverige (fredag). På onsdag håller Janet Yellen sitt halvårsvisa anförande där det mycket väl kan komma signaler om den fortsatta penningpolitiska riktningen (för närvarande prisar marknaden in två räntehöjningar). På onsdag får vi även penningpolitiskt besked från Riksbanken. Ingen styrränteförändring väntas (för närvarande prisar marknaden in en första höjning 2018).

Läs fler inlägg på Börsflödet