Marknaden tar konflikt med ro

Stockholmsbörsen väntas öppna dagens handel med något högre kurser. Europaterminen noteras 0,2 procent högre. New York-börsen (S&P 500) stängde 0,5 procent upp, men sjönk marginellt efter Stockholmsbörsens stängning. Marknaden tycks således ta det upptrappade tonläget i handelskonflikten mellan USA och Kina med ro. Sällanköpsvaror och Industri var bästa sektorer, medan Dagligvaror och Fastigheter gick svagast..

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har stigit med 5 punkter till 3,05 procent, vilket är den högsta nivån sedan mitten på maj. USD/SEK noteras till 8,89 och EUR/SEK till 10,40.

Oljepriset steg igår till som mest 80 dollar per fat, men uppgår på morgonen till 79 dollar per fat (brent). Saudiarabien indikerade igår att man inte ser 80 dollar som en begränsande nivå samt att det kommer att bli svårt att undvika högre priser när USA:s sanktioner slår till mot Iran i november. Budskapet står i kontrast till saudiernas tidigare utspel om att volymkompensera för Iran. Venezuela har fått ett lån av Kina på 5 miljarder dollar som ska investeras i oljeindustrin (där produktionen har fallit till den lägsta sedan 2003) och möjliggöra ökad export till Kina. Basmetallerna steg kraftigt i går, vilket kan ses som ett tecken på att investerarna tror att den globala tillväxten kommer att fortsätta trots att handelskriget trappas upp.

De asiatiska börserna uppvisar breda uppgångar. Tokyobörsen stängde 1,1 procent högre. Bank of Japan lämnade som väntat den penningpolitiska hållningen oförändrad på onsdagen. Depositräntan ligger kvar på -0,1 procent, och QE-programmet är intakt med målet att hålla den tioåriga statsobligationen nära 0 procent. Vid klockan 8:15 hade Hongkongbörsen stigit med 1,4 procent och Shanghaibörsen med 1,5 procent.

Detta händer idag
Klockan 10:00 ska Danske Bank hålla presskonferens med slutsatser av bankens interna utredning om penningtvättshärvan i den estländska verksamheten.

EU:s stats- och regeringschefer samlas för ett informellt möte i Salzburg, där bland annat inre säkerhet, immigration och Brexit ska diskuteras.

Läs fler inlägg på Börsflödet