Marknaden tar valet med ro

Börserna i Europa har tagit valresultatet med ro. Indexet Eurostoxx 50 handlas upp 0,3 procent, medan Stockholmsbörsen tappar 0,2 procent. De etablerade partierna klarade sig bättre än väntat i EU-valet, men det blir ett splittrat parlament. I USA är börserna stängda idag pga Memorial Day och det kommer ingen ekonomisk statistik. I morgon får vi en hel del intressant statistik från SCB. Det gäller utvecklingen för svensk detaljhandel, hushållsutlåning och export/import. Dessutom kommer KI:s konjunkturbarometer. Från USA kommer husprisindex och hushållens konfidensindikator.

New York-börsen avancerade med 0,1 procent, efter att ha stigit marginellt efter Stockholmsbörsens stängning i fredags. Bank och Material var bästa sektorer, medan Dagligvaror utvecklades svagast. Asienbörserna uppvisar en blandad utveckling, med uppgångar bland annat i Shanghai och Tokyo. Idag kommer Japans premiärminister Shinzo Abe och president Donald Trump träffas för att bland annat diskutera handelsfrågor, där Trump tidigare hotat med betydande tullar på japanska bilar. Marknaderna i New York och London är stängda idag.

I morse offentliggjorde Fiat Chrysler att man vill gå ihop med franska Renault och bilda världens tredje största biltillverkare. Enligt förslaget ska aktieägarna i Fiat Chrysler få en ägarandel om 50 procent i det nya bolaget och ägarna i Renault, däribland den franska staten, får en lika stor andel. Renault skriver i ett pressmeddelande att bolaget har tagit emot förslaget om ett samgående och att bolagets styrelse kommer att träffas på måndagen för att diskutera detta. Aktierna stiger med 15-20 procent i dagens handel.

På agendan
Denna vecka präglas av helgstängda marknader och är tunn vad gäller ekonomisk statistik och bolagshändelser. Såväl London- som New York-börserna är stängda på måndagen. På onsdag är det halvdag på Stockholmsbörsen och på torsdag (Kristi Himmelfärd) är de nordiska börserna stängda.

På bolagsfronten noterar vi bland annat Dometics kapitalmarknadsdag samt SAS och Lundbergs rapporter på tisdag, och Elektas rapport på onsdag.

Läs fler inlägg på Börsflödet