Bra drag på börsen

För sjätte dagen i år ser Stockholmsbörsen ut att avsluta dagen med en uppgång större än 1 procent. Med Råvaror och Industri som främsta sektorer stiger OMXS30 1,6 procent med en timme kvar till stängning. Bäst av storbolagen går Veoneer, +7 procent. Den pressade aktien har fått stöd av bättre siffror än väntat över bilförsäljningen internationellt och av ett oväntat starkt inköpschefsindex på den viktiga kinesiska marknaden. I Europa pekar pilarna uppåt och i USA har börserna inlett dagen med en försiktig uppgång. Det är små rörelser på råvaru- och valutamarknaderna.

Förmiddagskommentar

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel med att stiga 1 procent. Cyklist och Bank fortsätter att driva index, men samtliga sektorindex ligger på plus. SSAB toppar åter vinnarlistan med en uppgång på 3 procent, medan Oscar Properties fortsätter ner med 10 procent i spåren av gårdagens krisbesked..

 

Inför öppning
New York-börsen stängde oförändrat, efter att ha stigit marginellt efter Stockholmsbörsens stängning. Volatilitetsindex VIX sjönk ytterligare till 13,4. Fastigheter var bästa sektor, medan Dagligvaror utvecklades svagast. General Motors och Fiat Chryslerrapporterade minskad bilförsäljning i USA för årets första kvartal. GM- och Fiat Chrysler-aktierna steg dock något.

Inköpschefsindex för den kinesiska tjänstesektorn (Caixin/Markits) steg till 54,4 i mars (jämfört med 51,1 i februari) och var högre än väntat. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 52,9 i mars jämfört med 50,7 i februari. Motsvarande index för Japan sjönk däremot till 50,4 i mars, från 50,7 föregående månad. Merparten börser i Asien handlas högre.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan trycktes upp fyra räntepunkter till 2,52 procent. Kronan har stärkts mot i synnerhet dollarn, men även mot euron.

Oljepriset har stigit till nytt årshögsta nära 70 dollar per fat (brent). Optimism avseende den globala konjunkturen, framsteg kring handelskonflikten mellan USA och Kina samt OPEC:s produktionsbegränsning kompenserar nu för förväntansbilden om stigande oljelager i USA. Järnmalm fick upp farten i går (+3,3 procent) och terminerna handlades omkring 90 dollar per ton efter att myndigheterna i Brasilien beordrat att fler dammar att måste stängas i spåren av olyckan i Vales damm i januari. I Kina handlas terminerna nu på den högsta nivån på två år.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick preliminärt till 15.700 enheter i mars, vilket är 6,7 procent lägre än februari, men en nedgång om 66 procent jämfört med mars föregående år. Utfallet var något lägre än väntat. Den kraftiga nedgången på årsbasis är hänförlig till långa leveranstider (omkring 9 månader) och att orderböckerna för 2020 inte öppnats upp ännu för flertalet lastbilstillverkare. Fraktvolymerna ökar fortfarande och lönsamheten för åkarna är på historiska toppnivåer.

Läs fler inlägg på Börsflödet