Några lägre på börsen vid lunchtid

Stockholmsbörsen inledde veckan med marginellt sjunkande kurser. OMXS30 stängde 0,1 procent lägre och europaindexet EuroStoxx 50 handlades ner med 0,2 procent. Fingerprint Cards fortsatte sin resa söderut och tappade 3,7 procent. Dagens storbolagsvinnare blev Peab, som steg med 2,5 procent efter en höjd rekommendation. Det var tunt med rapporter idag, men Troax rapporterade vid lunchtid varefter aktien tappat 1,2 procent..

Oljepriset steg med drygt 2 procent i fredags samt fortsatte upp till 63,60 dollar per fat (brent) idag. Detta är det högsta oljepriset sedan halvårsskiftet 2015. Det är en blandad kompott av händelser som driver priset högre; oroligheter kring Nigeria och Venezuelas skuldsituation bidrar till en högre riskpremie, ett ökat konsensus kring ett förlängt OPEC-avtal i slutet av månaden och det största fallet i antalet aktiva riggar på över ett år i USA. Ikväll kommer ytterligare data från EIA (månadsrapport) och API (oljelager i USA) som kan komma att påverka oljepriset.

Marknadsräntorna tickar ner marginellt. Kronan har stärkts med ett par öre mot dollarn (till 8,40) och euron (till 9,74).

Läs fler inlägg på Börsflödet