Kursras efter ränteoro

Europabörserna faller i spåren av en ökad ränteoro efter fredagens amerikanska sysselsättningsrapport. En timme före stängning hade OMXS30 tappat nära 2 procent i en bred nedgång där nästan samtliga större bolag uppvisade nedgångar. Sandvik går något bättre än index, men tappar ändå 1,2 procent trots en stark rapport i morse (se nedan). Ericsson faller med 3,4 procent efter en sänkt rekommendation. Dagens stora förlorare är dock Ratos med en nedgång på 16 procent efter att ha vinstvarnat i morse..

Efter att ha fallit med 2,0-2,5 procent i fredagens handel, stabiliserades kurserna på New York-börserna när handeln inleddes under måndagen. S&P 500 noterades oförändrat. Volatiliteten har ökat på New York-börsen och VIX har stigit till 17,8, vilket är den högsta nivån på drygt ett år.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har stigit till 2,86 procent, vilket är den högsta nivån på tre år. Fredagens amerikanska jobbrapport visade på fler sysselsatta än väntat, men framförallt en högre löneökning. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan tickar dock ner med en punkt till 0,97 procent. USD/SEK noteras till 7,92 och EUR/SEK till 9,83.

Rapporter på morgonen
Sandvik
presenterade en stark rapport för det fjärde kvartalet. Såväl orderingång som försäljning var 4 procent bättre än väntat, samtidigt som det justerade rörelseresultatet var 9 procent högre än konsensusprognosen. Även kassaflödet var starkt. Det ovanstående talar för att aktien kommer att gå bättre än marknaden idag.

Investmentbolaget Ratos utfärdade en vinstvarning på fredagskvällen. Resultatet för fjärde kvartalet kommer belastas med nedskrivningar på cirka 550 miljoner kronor, varav 200 miljoner är kopplat till Diab och 350 miljoner till HL Display. EBITDA i Ratos bolagsportfölj i det fjärde kvartalet 2017 försämrade med 40 procent i förhållande till fjärde kvartalet 2016. Omsättningen sjönk 10 procent. Ratos resultat före skatt, efter nedskrivningarna, för fjärde kvartalet 2017 uppgår till cirka -597 miljoner kronor (1.330). Styrelsen föreslår en oförändrad utdelningen på 2 kronor.

Läs fler inlägg på Börsflödet