Börserna skakade av sig oron

Efter en något svag inledning, skakade marparten europabörser av sig Italien-oron och vände upp under måndagen. Stockholmsbörsen steg med nära 1 procent och Euro Stoxx 50 steg med drygt 1 procent. Den italienska börsen föll med blygsamma 0,4 procent. Detta var oväntat efter den italienska premiärministern Matteo Renzis avgång i samband med söndagens tydliga nederlag i folkomröstningen om en grundlagsreform..

Omkring 60 procent av italienarna röstade mot reformen, medan 40 procent röstade för. I ett första skede ska presidenten Sergio Mattarella försöka ersätta Renzi med någon av de övriga ministrarna i regeringen. Därefter väntar ett nyval, där eurokritiska Femstjärnerörelsen väntas ta betydande kliv framåt (i vissa opinionsundersökningar är Femstjärnerörelsen lika stora som Renzis socialdemokratiska parti). 

Euron föll initialt till 1,05 mot dollarn, vilket är den lägsta nivån sedan mars 2015, men återhämtade sig till drygt 1,07. Ett ”Nej” i valet var förhållandevis väntat och inprisat i italienska statsobligationer, men räntorna steg ytterligare då marknaden smälte att det finns risk för ett tidigarelagt nyval som Femstjärnerörelsen vill. Femstjärnerörelsen har även sagt att man vill ha en folkomröstning om euron, vilket oroar marknaden även om de senaste opinionsundersökningarna fortfarande indikerar att en tydlig majoritet av italienarna vill ha kvar euron. Den politiska osäkerheten efter folkomröstningen riskerar även att försvåra rekapitaliseringen av den hårt pressade banken Monte dei Paschi di Siena och ett beslut om en uppskjuten process sägs ha fattats. Banken, som är den tredje största i Italien, planerar att emittera aktier för 5 miljarder euro.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen steg med 6 räntepunkter till 0,62 procent. Dollarn har försvagats under dagen. USD/SEK noteras till 9,16 och EUR/SEK till 9,82.

Det råder fortsatt optimism bland de svenska tjänsteföretagen. På morgonen presenterades inköpschefsindex för tjänstesektorn, vilket steg till 59,8 i november. Detta kan jämföras med förväntningarna om en oförändrad nivå på 57,7.

Detta händer idag
Sverige: Inköpschefsindex för tjänstesektorn november (kl 08:30)
Sverige: Industriproduktion och industriorder (9:30)
EMU: Inköpschefsindex för tjänstesektorn november (10:00)
EMU: Detaljhandelsförsäljning oktober (11:00)
Sverige: Riksbanksdirektionen sammanträder (13:00)
USA: Inköpschefsindex för tjänstesektorn november (16:00)

Haldex: Sista anmälningsdag i Knorr-Bremses bud
Platzer: Sista anmälningsdag i nyemission

Läs fler inlägg på Börsflödet