Nedåt i väntan på Fed

Stockholmsbörsen sjunker tillbaka försiktigt i dagens handel. En halvtimme före stängning noterades OMXS30 0,6 procent lägre, vilket var i linje med övriga större Europabörser. Hexpol är dagens storbolagsvinnare (+3,2 procent) efter en rekommendationshöjning, medan bankerna går svagt. New York-börserna har öppnat marginellt lägre. Dagens självklara höjdpunkt är kvällens Federal Reserve-möte, där marknaden redan har prisat in en höjning av styrräntan med 25 räntepunkter. Fokus kommer sannolikt istället att ligga på vad den amerikanska centralbanken kommunicerar vad gäller utsikterna för nästa år. Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har sjunkit med fyra räntepunkter till 0,56 procent. USD/SEK noteras till 9,15 och EUR/SEK till 9,75..

När kommer rekylen?
Flera dagar i rad har stockholmsbörsen noterat nya årshögsta. Det är många som nu anser att börsen är överköpt och att en rekyl är i antågande. CNN's indikator - Fear & Greed Index - tyder också på detta. Detta betyder dock inte att det kommer en rekyl, men efter en lång uppgång är det inte ovanligt med rekyler. Frågan är om en rekyl kommer innan årsskiftet och Trumps tillträde till presidentämbetet, eller om rallyt orkar hålla i sig ytterligare en tid. Sedan Storbritanniens besked om Brexit i slutet av juni har Stockholmsbörsen stigit med nära 25 procent och S&P 500 har klättrat nära 13 procent.

Historiskt har det visat sig att bra köplägen kommer när Fear & Greed Index visar på extrem rädsla. I dagsläget indikeras extrem girighet.

Läs fler inlägg på Börsflödet